Месецът на Америка продължава в Крумовград

Изложбата „50 години човек на Луната. Българската следа“, която бе показана по време на Месеца на Америка в Кърджали, на 10 май ще бъде открита в Крумовград, в Средно училище „Васил Левски“. Тя е подготвена от екипа на Астрономическа обсерватория “Славей Златев“ и отразява моменти от космическата програма „Аполо“ на Съединените щати, както и прякото участие на няколко българи. Трима са най-ярките представители, въпреки че има сведения и за други. Показани са Виден Табаков, Джон /Иван/ Ночев и Асен Йорданов.

Агоп Узунбохосян, директор на Обсерваторията, съобщи, че Крумовград не е избран случайно. Там има две преподавателки по физика, които работят доста сериозно и подготвят своите възпитаници за високата наука. Тази година ученичката Николина Маджарова е четвърта в България на Националната олимпиада по астрономия във възрастовата група 7-8 клас.

Месецът на Америка се проведе за девети път в Кърджали през месец февруари. Той се организира от Дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap