Мината в Челопеч отчете рекоден добив на злато през 2017 г.

Собственикът DPM очаква значителен ръст на производството тази година с откриването на комплекса в Крумовград

“Дънди прешъс металс Челопеч” е постигнала рекордно производство на злато през 2017 г. Благодарение на по-високото съдържание на благородния метал в рудата дружеството е добило близо 198 хил. тр.у. (5.6 тона) под формата на концентрат. Това става ясно от производствените данни на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM). Финансовите резултати на компанията се очакват в средата на февруари. Прогнозите за тази година са производството на злато значително да нарасне, тъй като през есента ще започне работа и вторият проект на DPM в България – миннообогатителният комплекс в Крумовград.

Очакван скок

Произведеното злато в Челопеч през 2017 г. е 67% повече, отколкото предходната година (виж таблицата). Въпреки че ръстът не е неочакван, крайният резултат е над прогнозата на DPM, която дори беше ревизирана два пъти нагоре. Последно годишният добив на злато се предвиждаше да бъде между 185 и 195 хил. тр.у. злато.
Основната причина за резкия скок е по-високото от очакваното съдържание на злато в преработената руда, която е около 2.2 млн. тона. Това е максималният капацитет, който компанията постигна, след като преди няколко години приключи проект за модернизация и разширение на производството, в който инвестира 176 млн. долара. В същото време добивът на мед през миналата година е в рамките на прогнозата, като намалява със 7% до 35.8 млн. фунта (6.2 хил. тона).

20162017Промяна
Преработена руда (хил. т)22122218.70.3%
Злато в концентрата (хил. тр.у.)118.4197.767.0%
Мед в концентрата (млн. фунта)38.535.8-7.0%
Източник: отчет на DPM
Прогноза

С пускането на новата си златна мина в България DPM очаква допълнително увеличение на производството. “Проектът в Крумовград върви по план и със започването на добив през четвъртото тримесечие на 2018 г. очакваме значителен ръст в производството на злато и свободен паричен поток от бизнеса”, казва президентът и главен изпълнителен директор на канадската компания Рик Хаус.

В края на годината компанията планира да произведе първите количества концентрат, като вече има и сключени договори за продажба. Към момента общата инвестиция в Крумовград се оценява на 162-168 млн. долара, след като наскоро компанията намали първоначалната си оценка за капиталовите разходи от 178 млн. долара.

Източник: capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link