Мината край Крумовград добави над 30 хиляди трой унции злато към резултатите на Dundee

Компанията отчита с 30% по-силно производство през първото тримесечие на годината

Повече от 30 хил. тр.у. злато под формата на концентрат са произведени от новия рудник „Ада тепе“ край Крумовград през първото тримесечие на 2020 г. Заедно с мината в Челопеч общото количество добито злато достига 73 хил. тр.у., показва отчетът на канадската компания Dundee Precious Metals (DPM), която оперира двете находища. Силните резултати идват, след като миналата година комплексът край Крумовград заработи на пълен капацитет.

 

Производство
Добивът на руда от „Ада тепе“ започна в средата на 2018 г., но преработката й стана възможна, след като беше изградена и пусната обогатителната фабрика в края на август миналата година. Това на практика е второто пълно тримесечие на новата мина.

Данните на DPM показват, че добитата руда от двата български проекта се е увеличила с 37% на годишна база, тъй като количествата в Крумовград миналата година са били значително по-малки. С около 2% по-голям обаче е и добивът спрямо последното тримесечие на 2019 г.

Произведеното злато под формата на концентрат за януари – март е със 70% повече, отколкото е било година по-рано. Основна роля за това има рудникът „Ада тепе“, който е добавил 30.3 хил. тр.у. към общия резултат (виж таблицата). Увеличение от над 5% има и в сравнение с последното тримесечие на 2019 г. Производството на мед, който се добива само в Челопеч, е било малко под планираното заради по-ниското съдържание на метал в рудата, посочват от компанията.

 

Запаси
В края на март DPM актуализира оценката си за минералните запаси и ресурси в Челопеч. Към момента доказаните и вероятните минерални запаси в Челопеч са 1.6 млн. унции злато и 336 млн. фунта мед, което гарантира 8 години живот на мината. Заедно с ресурсите, които подлежат на допълнителна оценка, компанията има голям потенциал да удължи живота на мината в Челопеч така, както го е правила през всичките 11 години на производство досега, посочват от DPM.

Засега от компанията не отчитат някакви съществени затруднения в работата си в резултат от пандемията от коронавирус. И двете български мини продължават да работят нормално. Намаляване на преработката на концентрат с 20% от началото на април има в металургичния завод в Намибия заради въведените ограничения от правителството. Там се преработва и концентратът от Челопеч.

Компанията ще обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020 г. на 6 май. На следващия ден ще се проведе годишното общо събрание на акционерите, което тази година ще стане чрез жива онлайн връзка.

/Капитал/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link