Минерални бани стана столица на гроздето, виното и хорото (снимки)

Древни тракийски обичаи съживиха на фестивала „С хоро на гроздобер”

Столица на гроздето, виното и автентичния фолклор – това беше в продължение на 48 часа Националният курорт Минерални бани.
В курортното селище се проведе възстановеният фестивал на клубовете за народни танци „С хоро на гроздобер”. Форумът е организиран от Фолклорен клуб “Славяни” – Хасково, с подкрепата на кмета Мюмюн Искендер и Община Минерални бани.
В петък празникът започна с възстановка на древния тракийски ритуал „Гроздобер”.
В събота сутринта девойки в бели премени намачкаха с боси нозе набраното грозде. Фестивалът е истински мост между хилядолетните традиции на лозарството и винарството в Минерални бани, започнали още по времето на траките и съвременността, чрез неповторимия и самобитен български фолклор.
Фестивалът се провежда за втори път след кратко прекъсване. „Ще се опитаме да съхраним този хубав празник и да го направим традиционен”, каза кметът Мюмюн Искендер.
В програмата се състезават 10 клуба – от Стара Загора, Кърджали, Крумовград, селата Радиево, Добрич, Стамболийски и от Хасково. Фестивалът не е с конкурсен характер, но ще има много награди и изненади. Концертната програма откри детския танцов състав “Пъстра китка” от СУ “Васил Левски” – Крумовград, лауреат на традиционния международен етно фестивал.
Добра реколта от грозде отчитат тази година производителите от Сусам, където са най-големите масиви около Минерални бани. Добивът е малко по-нисък от обикновено – 700-800 кг от декар, но пък за сметка на това гроздето е с изключително високо качество и от него се очаква да стане великолепно грозде, смятат грижовните лозари от Националния курорт.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *