Моллов зад граница, делото „Омраза към българите” се отложи

Делото „Религиозна дискриминация и омраза към българите” в Смолян се отложи. Причината бе-неявяване на обвиняемия Ефрем Моллов, който е зад граница.

Той трябваше да отговаря в съда за проповядване на дискриминация чрез прокламиране на етноцентризъм и абсолютизиране и етническо разграничаване на група от хора, причисляващи се към „помашки етнос” и приписването им на изключителна и предопределена роля, с което са дисквалифицирани всички други българи, неопределящи се като „етнически помаци“ , както и е проповядвал чрез отпечатана книга омраза, основана на етническа принадлежност, като е използвал обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизиращи думи и изрази спрямо българите, нечислящи се към „помашкия етнос“, насаждане на исторически неправдоподобни и тези за преследване, унижения, терор, насилие, спрямо „етническата група на помаците“ от страна на българите, като по този начин е могъл да възбуди омраза от и към българи самоопределящи към „помашки етнос“ и българи неопределящи се като такива, се посочва в обвинителния акт.

Според прокуратурата, през май 2013 година в читалище в Смолян, чрез книга той е проповядвал омраза на религиозна основа, като е апелирал за поведение, противоречащо на християнската традиция и канон, използвал обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизиращи слова спрямо български християни.

„Българското общество няма нужда от такива елементи като този господин, които разиграват и нас, и съда. Няма нужда да им се дава глас, за да говорят врели-некипели и да се издава подобен род литература. Нямаме нужда да се делим по вероизповедание и по друг принцип. Подобен род хора са опасни”, заяви председателят на сдружение „Родопски хайдути” Манол Ружинов. Заедно с други членове на организацията той участва в мълчаливо бдение пред съда.

„И християни, и мюсюлмани нямат нужда от подобно напрежение, което този човек се опитва да прокара. Като граждани на Смолян и като хора, ние няма да толерираме подобен вид поведение и не трябва да се допуска разделянето на българския народ по вероизповедание. На първо място ние сме българи, а след това всеки е свободен да избира начина на мислене и религия”, посочи Ружинов.

На снимката: „Хайдутите” пред съда

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *