Мъдър народ сме – хем почиваме на море в Гърция, хем си правим чушки за зимата

Това са две истории за почиващи нашенци на морето – нашето и Гръцкото, разказани от Емил Кошлуков.
Не е масова практика, но се случва да видите подобни български изпълнения – да ви разсмеят, да ви накарат да псувате, да ги посочите като пример на децата как не бива да я карат в този живот…
*
Седя в чудесен, много зелен комплекс на морето. Има засадени лози по оградата, красиво е. Две жени, по бански, пристигат и започват да късат листата. Тъй като са третата група за деня, а няма още 12.00, решавам да ги питам защо го правят.
– За сарми- отговаря ми едната дръзко. И пъха листата в торба, според мен достатъчна, да подсигури лозови сарми за цялата армия. Питам колко сарми ще готви.
– Ние си правим буркани – отвръща тя. В смисъл – нещо имаш да ни кажеш ли? Казвам им, че са пръскани с много силен препарат срещу гларуси, които ги ядат също и после мрат. Тя ми казва. че щели да ги измият хубаво.
Тръгнаха си, но аз сега проверявам в интернет за пестициди, които предизвикват тежки разстройства. Поне да прекарат лятото в кенефа, където би трябвало да са поначало.
Щях да озаглавя това ,,Компоти по бански”, но знам, че ще ми обясни някой веднага, че всъщност жениците са бедни, какво като са набрали малко листенца, те държавата окрадоха, аз за едни лозови листа се хващам, не ме ли е срам да нападам горките жени и т.н.
Няма спасение.
*
Сега един приятел ми разказа за същото в Гърция. В някакъв комплекс в Халкидики, където дават къщи под наем. Понеже токът е включен в наема, нашите хора купували чушки, слагат ги в чушкопека и после на котлона, в тенджера, затварят буркани с печени чушки.
Викам му майтапиш се, той вика да бе, ела да видиш лятото как всичко живо пече чушки, до Коледа ми се повдига само от миризмата. Викам чорбаджиите не ги ли спират, той вика не, щото купуват чушките от тях. Обаче вдигнали наема леко.
И си викам – прави са хората, че то иначе докато си на море, изпуснеш сезона и ниските цени, а и чушките свършват. А така – хем летуване, хем зимнина, върнеш се с тен и пълен багажник.
Мъдър, древен народ сме ние.
Вие представяте ли си да граничехме с Монте Карло?
Нашите туристи щяха да дърпат по цял ден принца на Монако, да им пробва лютеницата.
Само да набарат на пазара, пред казиното, евтини домати.

На снимката: Който си носи чадър от вкъщи и хладилна чанта, плажуването му излиза 0 евро
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *