Награди от кмета за творби на майчин език в Крумовград

С много стихове, гатанки, поговорки, песни и танци децата на община Крумовград участваха в концерт, на който представиха културата на своите деди в навечерието на Деня на майчиния език.

Макар сравнително нов, честван от 2002 г. по идея на ЮНЕСКО, този празник се утвърди като традиционен в културния календар на общината. Празничните прояви бяха предшествани от конкурс за написване на литературна творба на майчин език, в който взеха участие деца и ученици от ІІ до ІХ клас, а журито обяви победителите, които получиха грамоти и награди от кмета на общината Себихан Мехмед в началото на концерта.

Вечер, посветена на 85-годишнината от рождението на известния писател Юмер Осман Ерендорук, родом от Крумовград, събра близки и приятели на писателя, много гости и общественици, сред които и гости от Турция. Представеният кратък филм за живота на писателя предизвика много емоции у присъстващите. В изказването си турският журналист – писател Мехмет Тюркер, нарече Юмер Осман Ерендорук „шампион на турска литература в Крумовград”. Написаните от него 22 книги останаха ценно наследство за поколения напред.

Денят на майчиния език събра хора на различна възраст, представители на различни култури в един пъстър букет и това многообразие за пореден път показва, че по никакъв начин не противопоставя, а обединява жителите на община Крумовград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *