Нади и Криско от Крумовград са сред претендентите за 25 хил. лв. награден фонд в Академията за местни предприемачи

Бизнес-идеята на двамата е да създадат детски парти център „Бинг-Бонг” с оборудван и обезопасен детски кът и кафе-зона

„Зелено училище за характер“, проект за рециклиране на пластмаса и кризисен център за майки с деца са сред претендентите за големите награди. Академията се провежда за 3-та поредна година в рамките на програмата „Забавно лято, Грижовна есен“, която се осъществява с подкрепата на „Филип Морис България” ЕООД На 30-ти януари ще се състои представянето и защитата на проектите, достигнали до финала в „Академията за местни предприемачи“. Академията е специално създадена програма за хора с идеи за стартиране на бизнес от тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен.

Най-добрите бизнес идеи ще получат финансова подкрепа за осъществяването им – една голяма и три поощрителни награди в размер на общо 25 000 лв. Специално подбрано жури ще оценява 14-те проекта, достигнали до финала в Академията, на събитие по тяхната защита в София. След избора на финалистите ще се проведе официална церемония по връчване на наградите.

Предприемаческите проекти, които ще се борят за голямата награда, са разнообразни – Тракийски клуб и клуб за майсторски идеи в община Хасково, модно ателие в Гоце Делчев, център за обучение на деца в Гоце Делчев, кризисен център за майки в с. Долен, производство на продукти от рециклирана пластмаса в Тутракан и други.

Нади и Краско от Крумовград желаят да създадат детски парти център „Бинг-Бонг” с оборудван и обезопасен детски кът и кафе-зона.

Проектът на семейство Чакърови от община Хасково е „Тракийски клуб – минало с бъдеще“ и се реализира в село Книжовник. Целта им е да довършат реновирането на сградата на Тракийския клуб и да създадат уютно място, в което гостите им – хората от селото, региона и преминаващите туристи за Маджарово и Перперикон, да се запознаят с историята на района. Мотото им е „Влез в Клуба! При нас е забавно, цветно, вкусно и интересно.“

Проектът „Цветна дафния” е създаден от двама дипломирани специалисти по биология и химия. В лабораторна среда и контролирани условия те оцветяват иновативно водни бълхи /дафнии, зоопланктон/, като ги превръщат в цветна жива храна за акваруимни риби. В Гоце Делчев, художникът и дизайнер Айсела Амзова, заедно с компютърния инженер Жулиен Манов създават модно ателие „AIA“.

Вдъхновени от миналогодишните победители Димитричка и Георги от Лаборатория за натурална козметика „ДжиВая” извайват живи, натурални, ръчни, бутикови сапуни. Частната школа „Първенец“ кандидатства за голямата награда с център за обучение на деца в IV,

Академията за местни предприемачи“ е част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности „Забавно лято, грижовна есен“ и се осъществява от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *