Над 30 села в Източните Родопи са заплашени от воден режим заради лятното засушаване

Над 30 села в област Кърджали са заплашени от воден режим, заради лятното засушаване, съобщава БНР. Местните администрации имат готовност към тези населени места да бъдат изпратени водоноски.
През юли и август местните кладенци пресъхват и в повечето села се налага ограничение на водоподаването. Най-тежка е ситуацията в община Крумовград, където все още има места без водопроводна мрежа.
„В село Вранско винаги лятото дебитът на водата намалява. Такъв е и касузът в село Егрек, където водата постъпва по гравитачен път. Със сигурност караме вода в 7 – 8 села”, твърди г-жа Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград.
Воден режим очаква и жителите на 10 села в община Ардино, каза кметът Ресми Мурад. „На този етап с режим на водоподаване се задоволяват нуждите, но при необходимост имаме готовност да караме с водоноски вода. 6 от селата в Ардинско ще бъдат без вода заради отказ на ВиК да приеме и използва водопроводната мрежа. Причината е, че тя е изградена преди повече от 30 години и за нея в общината няма документация”, твърди Ресми Мурад.
24rodopi.com 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap