Най-големият наркоплантатор в Родопите: Гурбетчия ми даде семената за тон канабис!

Непознато лице, живеещо и работещо в Западна Европа, осигурило семената за най-голямата наркоплантация в Източните Родопи. Това разкрил в своите обяснения пред разследващите органи задържаният с близо тон канабис А.А. от крумовградското село Качулка.

66-годишният мъж обаче бил категоричен, че не познавал човека, осигурил му материал за плантацията. Родопчанинът посочил още, че започнал отглеждането през тази година, като засял наркотичното растение през пролетта.
Както вече писахме, между 5 и 6 години в затвора може да прекара най-големият наркоплантатор залавян до момента в Родопите. Това предвижда Законът като максимално наказание по двете обвинения, повдигнати срещу 66-годишния А.А. Срещу родопчанина се води досъдебно производство за притежание и отглеждане на канабис.
До края на тази седмица се очаква да приключи и назначената агро-техническа експертиза, която да покаже времето, за което растенията са били отглеждани в имота на мъжа в крумовградското село Качулка, посочиха за 24rodopi.com от прокуратурата. Едва след това ще бъде прецизирано обвинението, което се очаква да бъде внесено в съда до края на тази година или най-късно през януари догодина. По двете обвинения родопчанинът може да отнесе глоби съответно от 2 до 10 000 и от 5 до 10 000 лева.
Припомняме, че най-голямото количество дрога в историята на Областната дирекция на МВР в Кърджали бе задържано на 8 септември т.г. В имота на 66-годишния А.А. полицаите откриха 86 стръка канабис с височина на стъблата между 2,40 и 2,70 метра. Общото количество зелена листна маса бе 950 килограма. В жилището на мъжа полицаите откриха и приблизително 12 килограма сухи съцветия от наркотичното растение.
„Мъжът живее със съпругата си и 7-годишното им дете. А.А. е привлечен като обвиняем за притежание и отглеждане на наркотични вещества. Поради напредналата му възраст и влошено здраве, спрямо него е наложена гаранция в размер на 6000 лева”, посочи наблюдаващият прокурор Петя Чотрова. Мъжът е представил вече болнични листове, с които да докаже здравословните си проблеми от сърдечно естество. 66-годишният е с чисто съдебно минало и най-вероятно ще се размине с условна присъда, коментират юристи.
„Това е най-голямото количество задържан канабис в историята на Областната дирекция на МВР”, заяви шефът на полицията старши комисар Венцислав Момчилов ден след мащабната акция. По думите му, от задържаните близо тон растения ще се получат около 250 килограма суха листна маса, готова за разпространение.
20 лева е цената на грам марихуана в региона. Ако въпросните количества бяха достигнали до пазара на дребно в областта, печалбата от канабиса би се оценила на 5 240 000 лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *