На почивка в Гърция

Пет нощувки за четирима на Черноморието излизат средно 400 лева, а из Средиземноморието – 490

Лятото е в разгара си. Август вече чука на вратата, а с това и най-топлото и приятно време за плаж. Време да се заровим в пясъка и да почувстваме морския бриз със студен коктейл в ръка. Въпросът е къде да прекараме така чакания отпуск? Битката се води основно между родното Черноморие и Средиземноморието. И печелившият е този, който предложи по-добри условия за хотела, плажа, цените и разстоянието.

Отварянето на Маказа е най-краткият път на крумовградчани към морето. Само 113 км ни делят от един от най-чистите и хубави плажове в Гърция ​- този на Фанари. Родното Черноморие е малко по-далеч – на 310 км , ако сме избрали Бургас. Не трябва обаче да подминаваме факта, че при задръстване на Маказа се чака около час.

И въпреки това тези, които предпочитат да разбират какво се говори на плажа и да се разплащат с български левове, ще ​предпочетат родното Черноморие. А там по време на сезона или почти всички добри хотели и квартири са заети, или се дават за поне 4-5 нощувки. Това обаче не е упоменато в публикуваните в интернет обяви и българите, които имат три почивни дни и искат да ги оползотворят, остават неприятно изненадани. Спането в Гърция се запазва по-лесно – там няма ограничение в броя на нощувките. Важното е да се намери изгодна оферта.

Докато у нас 5 нощувки за четирима излизат средно 400 лева, из Средиземноморието са 490 лв. Разликата в сумата не е голяма, но страната ни все по-трудно се конкурира с цените на плажните услуги при съседите. На 57 км от българската граница се сдобиваш с чадъра, два шезлонга и масичка само срещу дневната консумация на минимум едно фрапе на човек. Фрапето се търгува по 3 евро, което означава, че за два шезлонга и сянка ще дадем 6 евро (11.73 лв.). Малко по на юг по Средиземноморието – в Аспровалта, цената скача на 3.50 евро на човек, или 7 евро (13.69 лв.) за два шезлонга. В същото време два шезлонга и чадър в меката на нощния живот на Черноморието – Слънчев бряг, струват 30 лв. По останалите курорти цената варира между 18 и 25 лева, а стига и до 70, като например в Каваците. И така, докато на едното място олекваш с до 30 лв. за сянка, то на другото просто се наслаждаваш на разхлаждаща напитка. Сянката на чадъра в южната ни съседка е по-голяма.

От обслужването на плажа в Гърция също трудно би се оплакал човек. Сервитьорите са чевръсти млади хора, които не се спират на едно място, непрекъснато тичат. Освен това изпълняват всяка поръчка с усмивка. А за удобство на туристите от близките страни гърците масово са почнали да учат български и сръбски. Проблеми с паркирането в Гърция също няма – само едно асфалтово шосе дели плажа от безплатния паркинг за коли. Има и екотоалетни на всеки 100-200 метра. В България, докато намериш място за паркиране, губиш много време. Тези, които пък са нетърпеливи и нагли, направо паркират автомобила на плажната ивица. Такива наглеци се срещат и в Гърция, ала един бърз поглед върху регистрационните номера на колите е достатъчен, за да се види, че са българи. И взаимно се хвалят как спокойно са си паркирали возилото на плажната ивица.

Търсачите на „съкровища“ пък биха предпочели българското море пред гръцкото. Причината – на свободните зони у нас може да се извади металотърсач и да се търсят изгубени монети или метални предмети. В южната ни съседка това е наказуемо.

Гърция обаче има географски предимства. В България плажните ивици са дълги 354 км, а гръцките, заедно с тези на островите, са близо 14 800 км. Затова и плажовете в южната ни съседка, които отговарят на всички екоизисквания, са в пъти повече – 430. Сред тях е и този във Фанари. По Черноморието с екосертификата „Син флаг” могат да се похвалят едва 14 плажа.

One thought on “На почивка в Гърция

  • 30 July 2019 at 12:24
    Permalink

    В Аспровалта 4(четири) членното ми семейство летува вече за четвърто лято! Ако е скъпо защо се връщам пак?! Наето студио за 9 нощувки 360,00 э или по 40,00 на нощ ,по 20.00 бглв на човек!Догодина пак ,живот и здраве!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *