На Тодоровден в Златоград

В събота, 16 март, в Етнографски комплекс Златоград ще отбележат отново Тодоровден с традиционната конска кушия. За поредна година Старият град ще се огласи от тропота на копита и ще изгрее с багрите на народните ни носии. Родопски песни и хора ще накарат сърцата ни да затрептят в любимите ритми.
За всички ездачи, които искат да изживеят емоциите по надбягването от първо лице, все още се приемат заявки за участие в кушията! Награди ще има за всички участници, обещават от Комплекса.
Празникът няма да мине без народни песни и танци, скара и вино на открито.
В представите на древните българи Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. На този ден се организират надбягванията с коне – т.нар. кушии. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тудорица и Конски Великден. Според народните вярвания на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В иконографията е представен като ездач на бял кон и змееборец.
Заповядайте в ЕАК Златоград на 16 март 2019 от 11 часа, когато ще се проведе традиционна кушия (надбягване с коне, мулета, магарета).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *