На 6 октомври 2019-та проф. Гьорюр предупредил за страшното земетресение в Елазъ

Проф. д-р Наджи Гьорюр с категорична твърдост посочил района на Елазъ като потенциална земетръсна зона още на 6 октомври 2019 година пред телевизия CNN. Тогава той заявил, че от много дълго време в този тектоничен район не е имало голямо земетресение и се натрупало огромно напрежение под земните недра. Тогава упрекнал властите, че не вземат предварителни мерки против земетресенията и не се допитват до геолозите, които с категорична точност можели да посочат земетръсните зони.

Както вече 24rodopi.com писа, 20 души загинаха и около 1000 бяха ранени при тежкото земетресение вчера.
“Това е Източноанадолската тектонична плоча. Искам тук да направя едно предупреждение. Тази плоча от дълго време е мълчалива, от около 1500-та година тук не е имало голямо земетресение. Категоричен съм, че опасната земетръсна зона е между Елазъ и Бингьол.

Колегите предупредиха за тектоничната плоча Малатия (бел. ред: в непосредствена близост до Елазъ), където има натрупано огромно напрежение под земните недра. В този регион преди е имало земетресения и периодът на цикличност е пред приключване. Ако се активизира, може да предизвика редица големи земетресения, над 7 по скалата на Рихтер“, отбелязал ученият.

6,8 по скалата на Рихтер е силата на 15-секундния трус в района на Елазъ. Източната провинция бе разтресена снощи, в 19.55 часа българско време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *