На 7 август: Жълт код за високи температури, предупреждение за пътуващите през Маказа – час-два чакане и на отиване и на връщане, червен индекс за пожароопасност

Жълт код за високи температури е обявен в Кърджали и още 19 области на страната за 7 август – неделя.  Очаква се максималните температури да достигнат 34-37 градуса, съобщават от Института по метеорология и хидрология при БАН.
Жълтият код е най-ниската степен на предупреждение и означава, че при високи температури е възможно да се появят здравословни проблеми при чувствителни и болни хора, както и при възрастни и деца.
Пътуващите за плажовете в Северна Гърция трябва да се заредят с търпение – час-два ще се чака и на отиване, и на връщане. Карайте внимателно, защото и вчера имаше верижна катастрофа по пътя към ГКПП „Маказа”.
Има предупреждение и към земеделските стопани, туристите в региона и особено за тези, които ще бъдат на пикник в района на язовир Кърджали (гледайте пържолите, но още повече наблюдавайте огънят да не тръгне към гората) – за област Кърджали е обявен червен код на пожароопасност, който е високата степен на риск от пожари. При него са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.
Метеоролозите уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap