Неджми Али: Визовата либерализация за Турция ще подпомогне бизнеса, икономическия растеж, конкуренцията и сътрудничеството в сферата на сигурността

Има готовност за отваряне на още 5 преговорни глави, което показва, че процесът на сътрудничество между Брюксел и Анкара се развива в положителна посока, отбеляза евродепутатът

Либерализирането на визовия режим между ЕС и Турция ще намали тежките изисквания за фирмите и гражданите, ще насърчи обмяната на идеи, ще подпомогне конкуренцията, търговията, икономическия растеж, както и ще подобри сътрудничеството между разузнавателните служби. Това обяви евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на среща в Страсбург на делегацията към Съвместния парламентарен комитет Европейски съюз-Турция.
На нея присъстваха посланикът на Турция в Брюксел Селим Йенел, началникът отдел „Добросъседство и предприсъединителни преговори” от ЕК Мириям Феран, началникът на отдела за Турция на Европейската служба за външна дейност Нино Перез, докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири, както и представители на Постоянното представителство на Турция в Брюксел.
Българският евродепутат бе категоричен, че има положително развитие между отношенията между Европейския съюз и Турция, поради започването на преговорите по глава 33, които засягат финансовите и бюджетните въпроси, като в същото време има готовност по отваряне на още пет глави от преговорния процес.
Неджми Али не пропусна да спомене и ключовата роля на Турция по въпросите с бежанската криза. „През месец март ЕС и Турция сключиха споразумение за спиране на незаконната миграция от Турция към ЕС. Оценката към настоящия момент е, че този подход е започнал да дава резултати с рязък спад на незаконното пресичане на Егейско море в посока от Турция към Гърция. Това бе заявено от президента на Европейския съвет Доналд Туск в изказването му пред  Европейския Парламент.
На 30 юни Европейската комисия предложи да бъдат осигурени допълнителни 1.4 милиарда евро за бежанците в Турция. Така общата сума, отпусната в рамките на Механизма за бежанците в Турция ще достигне 2 милиарда евро в края на месец юли. С тези финансови средства се предвижда да бъде осигурено изпълнението на мерки в областта на образованието, здравеопазването, общинската и социална инфраструктура и социално-икономическа подкрепа. Вече цяла година се водят дебати за 3-те млр. евро, но все още е много незначителна сумата, която е предоставена. Тук следва да се подчертае, че тези средства са за бежанците в Турция, а не за Турция”, посочи Али.
„Има положително развитие и по отношение на обединението на Кипър. И за в бъдеще имаме нужда от подкрепата на турската страна в преговорния процес в рамките на разделения остров. Като се има предвид необходимостта от мирно разрешаване на проблемите и значението на региона на Източното Средиземноморие за сигурността на Съюза, е наложително да се продължи работата по приключване на процеса”, допълни българският евродепутат.
Той предложи следващата среща на Комитета да бъде организирана във възможно най-кратки срокове, тъй като има редица въпроси, които следва да бъдат обсъдени, касаещи отношенията ЕС – Турция. По думите му е необходимо да има заседания на Съвместния парламентарен комитет, защото „той се състои, както от членовете на ЕП, така и от депутатите от Турския парламент, иначе дискусиите се водят на база едностранна информация и много от въпросите не получават отговор от другата страна, което създава погрешна представа за ситуацията в Турция”. Диалогът между ЕС и Турция, е необходим да се води не само на ниво бюрократи, но и на ниво политици, посочи Неджми Али.
24rodopi.com


Среща на делегацията към Съвместния парламентарен комитет
Европейски съюз – Турция

Страсбург, сряда 06 юли 2015, 17:15 – 19:00

Уважаеми г-н Председател,
Ваше Превъзходителство Посланик Йенел,
Уважаеми представители на комисията,
Уважаеми колеги,
Най-напред, бих искал да поднеса искрени съболезнования на нашите турски приятели, особено на близките на жертвите от атентатите на летището в Истанбул. Този ужасен акт, причинил смъртта на десетки хора и наранило стотици, отново показа грозното лице на тероризма, който не признава граници и е поредното доказателство, че само с обединените усилия и реална проява на солидарност на всички страни можем да защитим нашите граждани.
Що се отнася до отношенията между ЕС и Турция, има положително развитие. На срещата на Конференцията за присъединяване с Турция на министерско равнище в Брюксел бе взето решение за започване на преговори по Глава 33 – “Финансови и бюджетни въпроси”. Както чухме от представителите на Европейската комисия вече има готовност за отваряне на още 5 преговорни глави ( 15-Енергетика, 26- Образование, 23- съдебна реформа и основни права, 24- Правосъдие, свобода и сигурност, 31- Външна политика). Надявам се, че всички критерии са вече към финалната си фаза, след като предстои тяхното отваряне. Така броят на отворените преговорни глави ще стане 21 от всичките 35. Тези събития показват, че процесът на сътрудничество между ЕС и Турция се развива в положителна посока, което е добър знак с оглед на дългия предприсъединителен преговорен процес продължаващ повече от 20 години.
По отношение на бежанската криза следва да бъде подчертана ключовата роля, която играе Турция в процеса на контрол на бежанските потоци. През месец март ЕС и Турция сключиха споразумение за спиране на незаконната миграция от Турция към ЕС. Оценката към настоящия момент е, че този подход е започнал да дава резултати с рязък спад на незаконното пресичане на Егейско море в посока от Турция към Гърция. Това бе заявено вчера от президента на Европейския съвет Доналд Туск в изказването му пред Европейския Парламент.
На 30 юни Европейската комисия предложи да бъдат осигурени допълнителни 1.4 милиарда евро за бежанците в Турция. Така общата сума, отпусната в рамките на Механизма за бежанците в Турция ще достигне 2 милиарда евро в края на месец юли. С тези финансови средства се предвижда да бъде осигурено изпълнението на мерки в областта на образованието, здравеопазването, общинската и социална инфраструктура и социално-икономическа подкрепа. Вече цяла година се водят дебати за 3-те млр. евро, но все още е много незначителна сумата, която е предоставена. Тук следва да се подчертае, че тези средства са за бежанците в Турция, а не за Турция.
Изявлението ЕС-Турция от месец март предвиждаше също и либерализиране на визовия режим за турските граждани още през месец юни 2016 г. Оценката на ЕК обаче бе, че Турция не е успяла да изпълни всичките необходими условия. Въпреки това, се надяваме, че този процес ще бъде завършен преди края на настоящата година. Либерализирането на визовия режим ще бъде от взаимна полза и за двете страни поради редица причини, например:
– ще бъдат намалени тежките изисквания за фирмите и гражданите;
– ще бъде насърчена обмяната на идеи, ще се подпомогне конкуренцията, търговията, икономическия растеж, както ще се подобри сътрудничеството между разузнавателните служби и т.н.
Има положително развитие и по отношение на обединението на Кипър. И за в бъдеще имаме нужда от подкрепата на турската страна в преговорния процес в рамките на разделения остров. Като се има предвид необходимостта от мирно разрешаване на проблемите и значението на региона на Източното Средиземноморие за сигурността на Съюза, е наложително да се продължи работата по приключване на процеса.
Завършвайки, бих искал да привлека вниманието Ви върху факта, че последната среща на Съвместния парламентарен комитет с участие на нашите турски колеги беше почти преди година и половина – през март 2015 г. в Турция. Както знаете, насроченото за 3 юни 2016 г. съвместно заседание на Бюрото, беше отменено, защото не бе постигнато споразумение по дневния ред. Независимо от това, бих искал да предложа следващата среща на Комитета да бъде организирана във възможно най-кратки срокове, тъй като има редица въпроси, които следва да бъдат обсъдени, касаещи отношенията ЕС – Турция. Необходимо е да има заседания на Съвместния парламентарен комитет, подчертавам Съвместния парламентарен комитет, защото той се състои, както от членовете на ЕП, така и от депутатите от Турския парламент, иначе дискусиите се водят на база едностранна информация и много от въпросите не получават отговор от другата страна, което създава погрешна представа за ситуацията в Турция. Диалогът между ЕС и Турция, е необходим да се води не само на ниво бюрократи, но и на ниво политици.
Поради голямата динамика на събитията, смятам, че срещите на Съвместният парламентарен комитет трябва да са в унисон с дневния ред на комуникацията между Европейската комисия и Турция. В противен случай, рискуваме да се превърнем Европейския парламент в регистратор на факти и събития, което не е в интерес на двустранните отношения и днешната среща е типичен пример за тези мои твърдения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *