Неизвестният отровител на животни в Крумовградско отново активен, убити са 4 гончета и две лисици

В неделя следобед екипът за борба с отровите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) бе извикан отново в района на село Стражец, община Крумовград, съобщават от организацията. Този път жертва на отровителя се оказаха четири кучета гончета на местната ловна дружина, подала сигнала. На мястото бяха и представители на полицията в Крумовград и ветеринарните власти. В понеделник кучето Барс и неговият водач Ники претърсиха подробно терена в близост до мястото, където бяха намерени разпръснатите отрови едва преди месец. При търсенето бяха намерени и труповете на две лисици, които са загинали преди 15-20 дни, което потвърждава, че нелегалното използване на отрови продължава регулярно.

Втори пореден месец продължават опасните случаи на отровени животни в Източните Родопи. През октомври бяха регистрирани множество обезпокояващи сигнали от ловци от района на с. Стражец, община Крумовград. Оттогава жертви на отровата станаха над 20 диви и домашни животни. Засегнат беше и дивечът, като въпрос на късмет беше, че отровена дива свиня не попадна в храната на хората. Всичко това предизвика сериозни опасения за живота и здравето на населението в областта.

В резултат на извършените проверки от полицията и прокуратурата бе започнато  съдебно производство. През октомври в търсенето на отровени животни и примамки успоредно с Ники и Барс, участва  допълнителен екип за борба с отровите от съседна Гърция. За съжаление тези мерки не доведоха до спиране на използването на отрова в района, както показаха случаите от последния уикенд. За проблема отново алармираха  ловци, които са и сред големите потърпевши от инцидентите с отровата. Необходимо е отговорните институции да вземат спешни мерки за залавяне и наказване на отговорните за това престъпление лица.

При предишните случаи на тровене имаше и  сериозни съмнения за отровен белоглав лешояд и бяха предприети решителни действия за събиране и унищожаване на отровните примамки. Тогава екипът получи и обезпокояващи данни от снабден със сателитен предавател  черен лешояд от близката колония в национален парк Дадя. Тогава се оказа, че една птица е била засечена в близост до района, където бяха регистрирани случаите на отровени домашни и диви животни.

Огромните щети, които може да нанесе на природата и човека използването на отрови, е причината в новия проект за опазване на лешоядите на територията на Източни Родопи, специално да бъдат застъпени дейности за борба с незаконното залагане на отровни примамки. Проектът „Опазване на черните и белоглавите лешояди в трансграничния региона на  Родопите” е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, Фондация “По-диви Родопи”, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови популациите на белоглавия лешояд черния лешояд в тази част на Балканите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap