Николай и кучето Барс са първият екип в страната за откриване на убити и отровени животни

Първи за страната екип със специално обучено куче за откриване на убити и отровени птици ще започне скоро работа в Източните Родопи. Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се върна в края на септември от близо двумесечно обучение в специализирана академия в Унгария. Там заедно с кучето Барс премина през интензивна подготовка и формираха първия действащ в страната екип за  намиране на убити и отровени птици,  животни и примамки.Тази важна природозащитна дейност се извършва в рамките на LIFE+ проекта „Oпазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe”, изготвен от Rewilding Europe  в партньорство с фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците от българска страна.
Подготовката на Николай и Барс продължи два месеца в специална школа за обучение на полицейски кучета в Унгария с близо 60-годишна история. Барс, който е кръстоска на немска и белгийска овчарка, е минал период на интензивна предварителна подготовка с професионални дресьори. След това в продължение на седмици екипът  се обучава за претърсване за отровни примамки, което се оказа нелесно начинание. „По време на тренировката експериментирахме с два вида пестициди, които биха могли да предизвикат отравяне на животните и се срещат и използват както в Унгария, така и у нас”, споделя Терзиев. В момента кучето свиква с новата обстановка. След кратък период на адаптация,  Барс ще започнем активна работа в района на Източните Родопи.  Задачата му ще бъде ще бъде да претърсва определени терени и да намира трупове на отровени животни или храни – отровни примамки, след което да подаде сигнал. След като се намери животно водачът преценява каква ще е следващата стъпка, тъй като то може просто да е умряло от естествена смърт, например бракониерство. Ако се окаже, че животното е отровено, трябва да се премахне от природата и да се дадат лабораторни проби за установяване на причината за смъртта.
„В страни като Испания, Унгария и Гърция подобни екипи вече показват обнадеждаващи резултати”, споделя още експертът. В Унгария се отчита намаляване на случаите на отравяне на птици от отровни примамки, като голяма заслуга за това има кучето Фалко. Четириногият помощник на унгарските орнитологични организации е открило над 800 отровени животни. В Гърция подобен екип работи от няколко години за по-доброто опазване на египетските лешояди и колегите са успели да предотвратят стотици случаи на отравяне  и да видят кои са най-честите причинители на смъртност сред тези птици.
Основните цели за използването на отрови са намаляването на числеността на вълците, лисиците бездомните кучета. В Родопите, а и в цялата страна, умишлено се тровят и  чакали и всякакви други дребни хищници. Друг проблем се оказва това, че в природата се изхвърлят пестициди и други потенциално опасни земеделски отпадъци. Истината е, че този начин за борба с „вредителите” е изключително неефективен. „Причината е, че повечето хищници, като вълците например, са изключително умни животни. Те усещат, че нещо не е наред и не ядат от отровеното животно”, казва още експертът. Така жертва на отровите стават съвсем други животни като мишелови, орли, лешояди, порове и други по-малки хищници, които не са целта на отровителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap