Нова канадска компания ще търси мед и злато в България

Black Sea Coppеr & Gold, която вече има проект в Източните Родопи, ще прави проучвания и край Брезник

Канадската компания Black Sea Copper & Gold ще търси мед и злато в площта “Златуша” край Брезник. Това съобщи дружеството, след като получи разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми от министерството на енергетиката. Чрез местната си компания “Зеленрок” Black Sea държи правата и върху площта “Калабак” в Източните Родопи, за което договорът беше подписан преди година.

Новата площ

“Златуша” заема територия от 195 кв.км северозападно от София в района на Брезник, където дружество на “Асарел-Медет” в момента разработва проект за добив на злато. Black Sea започна да прави оценка на площта през 2013 г. на базата на закупени данни и полеви изследвания, като от компанията посочват, че в района са открити множество проявления на мед и злато.

“Black Sea преговаря с множество потенциални партньори за проектите си в България и получаването на разрешение за “Златуша” ще й позволи да напредне със стратегията си”, посочва Винс Сораче, президент и главен изпълнителен директор на дружеството, в официалното съобщение. По думите му компанията ще продължи да оценява проекти в по-напреднал етап с цел евентуално придобиване.

Компанията

Канадската компания регистрира българско дружество – “Зеленрок”, през 2013 г., чийто капитал в момента е малко над 54 хил. лв. Миналия август “Зеленрок” подписа договор за търсене и проучване в площта “Калабак” в Източните Родопи. Теренът се намира на около 10 км северно от Ада тепе край Крумовград, където друга канадска компания – Dundee Precious Metals, откри запаси на златни руди и в момента изгражда съоръженията за добив.

Самата Black Sea се занимава с търсене и проучване на полезни изкопаеми в черноморския регион. От четири години работи в България, Сърбия, Турция и Румъния, като освен българските проекти в по-напреднал етап са проучванията й в две площи в Сърбия. Компанията смята, че притежава най-голямата геоложка база данни в Източна Европа, а целта й е да изгради портфейл проекти за мед и злато, които имат потенциал да станат минни активи на световно ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap