Нурхан Реджеб, който брани възрожденска Копривщица от “чистите българи”

Не желая Копривщица да стане новия Несебър или Банско, казва младият урбанист, изготвил плана за защитения статут на града

На 23 февруари тази година Общинският съвет в Копривщица провежда знаменателно заседание. На него става ясно, че мнозинството съветници, включително от ГЕРБ, са готови да се откажат от архитектурния и исторически статут на възрожденското градче срещу неясни обещания за инвестиции от местния бизнесмен със съмнителна репутация Радослав Йовков. Както Mediapool първа съобщи, общинарите гласуваха скандалното решение на тайно заседание на 17 март.

Невероятната ирония е, че единственият човек, който се изправи срещу тях, е един млад българин от турски произход, роден в Крумовград – Нурхан Реджеб. Кметът Генчо Герданов (ГЕРБ) отсъства от всички важни заседания, сякаш иска да се скрие от това, което неговите колеги от същата партия са готови да свършат.

Урбанистът Нурхан Реджеб обаче неотклонно е там и през цялото време защитава запазването на Копривщица. Той е ръководител на групата, изготвила отхвърления от общинарите проект за Общ устройствен план (ОУП). В този проект се предлага пълното запазване на историческия облик на градчето и неговото развитие, включително с изграждането на нов парк.

Нурхан Реджеб и колегите му предлагат въвеждане на специална “охранителна зона” за хълмовете около Копривщица. “Представете си стария град, а отсрещният хълм да е застроен, който както му падне”, казва урбанистът пред Mediapool. Той не желае Копривщица да се превърне нито в новия Несебър, нито в новото Банско.

“Не мога да си плюя на фасона. Не мога да си плюя на репутацията. Да правят, каквото искат, но без мен. Аз няма да участвам в това”, казва Нурхан пред Mediapool.

Който прочете стенограмата от заседанието на Общинския съвет на 23 февруари, би останал с впечатление за сюрреалистичен сюжет. В условията на вихрещата се в национален мащаб еуфорична кампания срещу “турската заплаха” и заклинания за опазване на “българщината”, Нурхан Реджеб е подложен на кръстосан разпит и нападки от многопартийна група чисти българи, които искат да “избавят” Копривщица от статута на “архитектурно-исторически резерват”. Пръв поборник за тази кауза е бизнесменът Радослав Йовков, изгонен преди пет години от ГЕРБ заради замесването на името му в скандал с незаконна сеч.

“Ако това остане (специалният статут) – ние трябва да се обесим. Аз съм най-големият инвеститор в този град”, казва Йовков на Реджеб и останалите общинари. Съветниците не оспорват мнението на бизнесмена. Двайсетина дни по-късно те гласуват всичко онова, което Радослав Йовков иска.

Срещу идеите на Реджеб и статута на Копривщица гласуват седем общински съветници: Рашко Христов, Радка Сkeндерова, Ботьо Чилов, Яни Стоичков, Петър Вълов, Георги Доносиев и Кирил Палавеев. Четирима от тях са от ГЕРБ, а останалите от партии еднодневки, включително БДЦ.

Нурхан Реджеб казва пред Mediapool, че той няма да нанесе исканите корекции в проекта за Общ устройствен план. В опит да спрат безумието, Реджеб и колегите му урбанисти са поискали от Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие свикването на Национален експертен съвет.

Това се случва още преди новината за решението за заличаване на статута да стане топ новина в медиите, да избухне обществен скандал и да последват реакциите на президента Радев, на бившия премиер Борисов.

“Не може да стане така. Трябва да има произнасяне от министерствата. Копривщица не е кое да е място”, коментира Нурхан Реджеб.

Той е магистър по урбанизъм и градски дизайн. Първо е завършил УАСГ в София, а след това и най-авторитетния университет за урбанизъм и градски дизайн в САЩ – Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той е стипендиант на “Фулбрайт” в периода 2012-2013 г. Допълнителни специализации има в Ирландия (Университетски колеж Дъблин) и Китай (Университет “Тонгджи”, Шанхай).

В момента той работи заедно със Столична община и по идеите за развитието на София. За Нурхан Реджеб планът на Копривщица не е начин да изкара някой лев, а е професионално предизвикателство – опит да се запази и развие една уникална за България архитектурна и природна среда.

“На мен ми е най-лесно да си грабна шапката и да си тръгна”, обяснява урбанистът.

В отговор на въпрос дали върху него е бил оказван натиск, той казва, че събитията са се развили “странно”. До въпросното заседание на Общинския съвет на 23 февруари той и екипът му са си мислили, че приключват работата гладко. Тогава всички са тръгнали срещу тях. Само, че общинарите са объркали.

“Ние няма да сме хората, които ще променят защитения статут на Копривщица. Но и те не са тези хора, защото градът принадлежи на всички”, казва Нурхан Реджеб пред Mediapool.

На 17 март общинарите обаче гласуват така, сякаш Копривщица принадлежи на един бизнесмен, който иска да произвежда сухо мляко и да строи конферентни центрове.

Общинският съвет в Копривщица предвижда новият план за града да даде възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

Източник: mediapool.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap