Общинските съветници в Кърджали вдигат заплатите си от 160 лева на 600 лева? В другите общини – под 400 лева

Rate this post
Средно около три-четири пъти ще нараснат заплатите на общинските съветници през тази година, но въпреки това ще останат сравнително ниски и няма да превишават средната работна заплата за страната от 700 лв. Предстои председателите на сесии да внесат предложенията на следващите заседания на разпоредителните органи.
Очаква се в Кърджали да си гласуват заплати от 600 лева, а в другите 6 кърджалийски общини – между 340 и 400 лева. В момента съветниците в Кържали получават 160 лева месечно.
Всички съветници имат намерение да се възползват от промяната в Закона за местната администрация и местното самоуправление, която беше одобрена в края на 2013 г.
Базова заплата плюс допълнителни надбавки за участие в постоянни комисии и в заседанията на общинските съвети е предпочитаният модел, на който са се спрели почти всички председатели на общински съвети. Предвижда се за базова де се вземе минималната работна заплата от 340 лв. и да се надгражда със суми за участие в заседания и съвети.
В момента общинските съветници получават 30 на сто от средната заплата на съответната местна администрация. Това прави между 50 и 180 лв. месечно в зависимост от големината на общината, но след повишението възнагражденията ще нараснат от 370 до 700 лв., показа допитването.
Според промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация съветниците в общини с население над 100 000 жители вече могат да получават до 70% от заплатата на председателя на общинския съвет. За по-малките общини – съветниците ще могат да получават до 70% от средната месечна заплата в общинската администрация.
Председателят на общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа се изказа, че според него не е нормално заплатите на съветниците да бъдат увеличени до 70% от възнаграждението на председателя, защото трябва да има съобразяване с икономическите реалности и възможностите на общинския бюджет.
Общинските съветници в общини на областни градове ще взимат средно заплата между 600 – 700 лева, а в София – 1100 лева.
 Предложението на председателя на общинския съвет Раиф Мустафа е след повишението те да получават средната заплата в общинската администрация, която е около 600 лв. Въпреки че ДПС има мнозинство в общинския съвет, решението ще бъде взето след обсъждане и с останалите представени партии, каза Мустафа.

В общините с население под 100 000 жители заплатите на съветниците са по-скромни и увеличението за тях няма да бъде толкова чувствително. Средно те ще получават малко повече от минималната работна заплата за страната. 
На снимката: Съветниците в Кърджали от мандат “2011-2015” ще получават в оставащите две години по-високи заплати. Изключение правят Милко Багдасаров, Назми Мюмюн, Мустафа Ахмед и Муса Сеидахмед, които преминаха на работа в други органи на властта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap