Ограбването на България и унищожаването на природата са законни

Росен Плевнелиев е возил на борда  на Авиоотряд 28 шефа на Дънди Прешъс разкри специализираната парламентарната комисия. Приятелят на президента Иво Прокопиев, освен олигарх и издател, е и почетен консул на Канада, пише сайтът slala.bg. Най-голямата компания от тази страна, действаща у нас се нарича Дънди Прешъс.

След като срещу 0,75% до 1,5% отчисление от доходите си тя взема златото от находището в Челопеч, през 2011 г. акционерът в компания на Прокопиев и тогавашен министър на икономиката Трайчо Трайков внася в Министерския съвет искане за даване на втора концесия на канадците. Този път при Крумовград.

Държавата не се смущава, че плячкосаната за златодобив природна зона попада в Натура 2000, освен че застрашава здравето на местното население. То пък събира подписка срещу унищожаването на околната среда. Авторите на акцията и много от хората, които я подкрепят, са привиквани в полицията, за да дават обяснения по каква причина са срещу бъдещия концесионер.

ada-tepe-krumovgrad
Ада Тепе. Крумовград

Все пак община Крумовград, сдружение за дива природа Балкани и информационния център по екология завеждат дело срещу дъщерната компания на Дънди – Болкан минерал енд Майнинг. Междувременно избухва странен пожар, който унищожава важна част от архива на общината. Полицията, естествено, изобщо не намира нито извършителя, нито поръчителя. Документите, които изгарят обаче затрудняват намирането на справедливост по случая, прави догадки сайтът.

Резултатът дойде под формата на решение на Върховния административен съд, което определя жалбата като неоснователна, тъй като „не засяга правата и законните интереси на жалбоподателите”.  Опоскването на националните ни богатства на безценица (вярно нищожният процент от добива в Крумовград ще бъде малко по-висок отколкото в Челопеч) и замърсяването на природата, включително на защитени територии не вреди на хората според добре платените магистрати.

Никак не вреди на интересите на хората и фактът, че в Румъния например не вземат 1% отчисление от златодобива, а 38%. Но то вероятно е, понеже са пълни идиоти. Съдът и приятелите на канадците вероятно смятат за отживелица Конституцията, в която е записано, че богатствата в недрата на земята ни са общо народно богатство, което ясно би оправдало интереса не само на хората от Крумовград, но и на всеки български гражданин към изпаряването на стотици милиони евро годишно от хазната.  Затова ли протестиращите искат да променят основния закон?

Интересно е също, че по този казус не са се изказали иначе гласовитите екоактивисти от Зелените. Може би по причина на факта, че основен защитник на полезния за природата златодобив е вестник „Капитал” на Иво Прокопиев, се подчертава в публикацията.

Статия: в. Нов Живот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *