Опозицията пак спечели Истанбул

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу печели убедително изборите за кмет на Истанбул. Според неокончателните данни за него са гласували около 4,7 млн. души, около 3,9 млн. избиратели са подкрепили съперника му Бинали Йълдъръм.

За политика от опозиционната Народнорепубликанска партия са гласували над 54% от избирателите в града или с около 9% повече от гласовете, подадени за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

При обработени повече 99% от протоколите разликата между двамата конкуренти е между 770 и 820 000 гласа, съобщават Анадолската агенция и  агенция АНКА.

Бинали Йълдъръм потвърди преднината на Имамоглу и го поздрави.

От своят страна победителят Екрем Имамоглу заяви, че е спечелил целият Истанбул, а не отделна група хора. Той поиска среща в най-скоро време с президента Реджеп Ердоган и се обърна към него:

“Уважаеми господин президент, всички виждаме важността на осигуряването на хармония и сътрудничество между централната и местната власт по спешни въпроси на Истанбул като подготовката за земетресения, по-бързият строеж на метрото, бежанските въпроси”.

По думите на Екрем Имамоглу изборите са ново начало и откриване на нова страница, с която се слага край на разхищенията, арогантността и изключването в истанбулската община.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *