Осъдиха 26-годишен на 1 година и 8 месеца затвор, откраднал 6 000 евро от дома на пенсионер

По обвинителен акт на Районната прокуратура в Крумовград е осъден 26-годишен мъж на 1 година и 8 месеца затвор за кражба на 6 000 евро от къщата на пенсионер

По обвинителен акт на Районната прокуратура в Крумовград е осъден Х.И., на 26 г., за това, че в периода от 13 до 25 март 2020 г. в Крумовград отнел чужди движими вещи – пари на стойност 6 000 евро, равняващи се на 11 734,98 лева, от владението на 79-годишен мъж, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, като за извършване на кражбата е използвано техническо средство – ключ и деянието е извършено при условията на опасен рецидив – престъпление по чл.196 ал.1 във вр. чл.195 ал.1 във вр. чл. 194 ал.1, във вр. с чл.29 от Наказателния кодекс.

Районният съд в Крумовград е наложил на Х.И. наказание от 1 година и 8 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, като делото се е разгледало по реда на съкратеното съдебно следствие. Той се е признал за виновен и се е съгласил с всички факти и обстоятелства от обвинителния акт.

Обвиняемият Х.И. живеел в село в община Крумовград, но често ходел до града, за да помага в домакинската работа на пострадалия възрастен мъж, който живеел сам в къща. Той носел дърва, почиствал избата от стари железа и ненужни вещи, като за свършените услуги получавал между 10 и 50 лв. Понякога пенсионерът му давал и храна, но не го допускал до всички стаи в къщата. Х.И. му споделял, че му трябват пари, за да си купи кола. Той разбрал, че пенсионерът държи спестените си пари в шкаф в в стаята, където живее. Виждал го, че оттам взема банкноти, за да му плаща за работата. Научил и къде се намира ключа за шкафа. В периода между 13.03.2020 г. и 25.03.2020 г., Х.И влязъл в помещението, отключил шкафа и отнел 6 000 евро, спестявани в продължени на години от пенсионера. След това си тръгнал и повече не посетил дома на възрастния мъж. Хората в селото забелязали, че Х.И., който бил безработен, изведнъж започнал често да пазарува за големи суми – купил строителни материали за ремонт на къщата си, наел работници и др., както и се сгодил. Той твърдял, че парите му изпратил негов близък, който живеел в Германия. По-късно е бил подаден сигнал в полицията, като Х.И. е задържан. Той е осъждан. Парите не са възстановени на пострадалия.

Присъдата на Районния съд в Крумовград подлежи на протест и обжалване пред Окръжния съд вКърджали. Това съобщават от Апелативната прокуратура в Крумовград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *