Отбелязаха Деня на Тракия в Крумовград

На 26 март Тракийското дружество в Крумовград „Тракия 1922“ отбеляза тържествено Деня на Тракия – ден за почит и преклонение пред подвига на българските войни, паднали край Одрин, както и почит към хилядите българи-тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили своята родова памет. Честването започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода и паметника на тракийката в града.

Председателят на дружеството Веселин Костов откри тържеството с кратко слово, в което припомни значимостта на този ден, записан в българския културно-исторически календар, а от 2006-та година признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

 Гости на тържеството бяха заместник-кмет на община Крумовград  г-жа Неждие Акиф,

Ангел Александров-заместник председател на БСП в Крумовград, Алекси Терзиев – общински съветник на БСП. В залата прозвуча химна на Тракия в изпълнение на тракийския хор.

Прочувствено и силно слово за 105 години от  Одринската епопея произнесе Нели Кирилова-секретар на дружеството.Тя каза, че тракийците и тракийските дружества в България са носители и изпълнители на новата българска национална идея- духовно обединение на всички българи по света. Кирилова изрази увереност, че дружество „Тракия1922“ в Крумовград и всички тракийци и занапред ще продължат да бъдат крепост на българщината. За емоционалната атмосфера допринесоха и музикално – художествената програма, подготвена от певческата група при дружеството с ръководител Недка Онова, както и изпълненията  на танцова група „Пъстра китка“с ръководител г-жа Даниела Бояджиева. Групата е носител на многобройни награди, последната от които е „Сребърна лира“ от участието им във Национален музикално фолклорен конкурс – „Орфееви таланти“-гр.Пловдив. Групата изпълни „Патриотичен танц“.

Гостите също отправиха своите приветствия към присъстващите, като изразиха своята благодарност, че са станали съпричастни към празника и пожелаха на всички все така да пазят българския дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap