Откриват над Девесилово паметна плоча на граничар, убит от гръцки войници

Инициативата е на Интернет форум „Граничарите на България”

От Интернет форум „Граничарите на България”  ще се включат на 21 септември в Националния тракийски женски събор-поклонение в Аврен в памет на избитите от башибозука 42 жени и деца от село Манастир, Гюмюрджинско, по време на Балканската война 1912-1913 година.

Очаква се тук да пристигнат бивши граничари, служили  на заставите в района на Девесилово, Аврен, Черничево, Горни Юруци и на други места.

По инициатива на  Интернет форум „Граничарите на България” същия ден след обяд ще бъде открита паметна плоча на лобното място на граничаря ефрейтор Тодор Димов Митев от село Пранга, сега Патриарх Евтимово, Асеновградско, изпълнявал войнишкия си дълг, и ненавършил 21 години, загинал като часови на Втори граничен пост „Вардар“ над  Девесилово при гръцко въоръжено нападение срещу поста на 11 април 1921 година.

С решаващата принос на местното население „Граничарите на България” са открили останките от тогавашния граничния пост. Паметната плоча, изработена по тяхна поръчка и с техни средства, вече е монтирана.

Във Военноисторическия архив са намерили три документа, в които се споменава за убития граничар, като в единия документ (заповед за отчисляване от списъците) е посочена точната дата на смъртта  му.

Бивши граничари, служили на заставите в района на Аврен ще се поклонят на 21 септември в Аврен пред Паметника на избитите 42 жени и деца от башибозука

Родолюбиви българи от  Аврен са открили  в старото християнско гробище на селото гроба на ефрейтор Тодор Димов Митев и заедно с граничарите от форума са възстановили гроба в първоначалния му вид. Гробът е бил почистен от шума и бурени, изравнена е рамката на гроба, а надгробната плоча, паднала от времето и разчупена на 11 парчета, е била почистена, слепена и изправена. Успешното възстановяване на плочата е извършено благодарение на консултантска помощ от страна на експерти по реставрация от  Националния исторически музей в София. В селото са поставени указателни стрелки, водещи към граничарския гроб и пояснителна табела, в която са посочени името на граничаря, родното му място, датата и мястото на смъртта му и при какви обстоятелства е загинал.

Преди откриването на паметната плоча над Девесилово бившите граничари ще се поклонят и поднесат цветя на гроба на трагично загиналия свой колега. Ще поканят и участниците в тракийския събор в Аврен да почетат паметта на граничаря и да участват в откриването на паметната плоча. От своя страна граничарите ще участват в поклонението пред Паметника на избитите 42 жени и деца от башибозука и в другите прояви в Аврен.

„Граничарите на България” продължават да търсят роднини и наследници  на убития граничар. За сега в родното му село не са намерени. Предполага се, че са напуснали селото.

Валери КОВАЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap