От утре новите винетки влизат в сила, неизтеклите винетните стикери ще продължат да важат

От утре електронни винетки заменят познатите стикери, като това е първият ефект от въвеждането на новата система за плащане за ползването на републиканските пътища. Предвижда се леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона да бъдат таксувани на база време, както досега, докато таксите за всички по-тежки превозни средства ще зависят от изминатото разстояние.

Автомобили, микробуси, камиони и автобуси обаче ще продължат да ползват винетки до средата на август, когато се очаква да заработи т. нар. тол-система. Цените им остават същите, като за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв. Новост е въведената уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.
На първо време електронните винетки ще могат да се купят през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането в тях ще може да става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод, като това може да стане и броени минути преди пътуването. Ако обаче се разчита на банков превод, е добре той да бъде направен няколко дни преди тръгването.

При купуване на електронна винетка шофьорите ще трябва да попълнят регистрационния номер на автомобила, е-mail адрес, ако потребителят желае да получи обратна информация за купената винетка, срок за валидност и начална дата за винетката. Важно е, преди да се потвърди плащането, да се провери дали номерът на колата е въведен правилно. Потвърждение, че автомобилът има валидна винетка, ще може да се направи на сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение.
От 1 януари електронна винетка ще може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както и на каса в познатите досега места – бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления и др. Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 броя, като ще бъдат разположени на граничните пунктове и в търговски обекти. Те няма да работят с пари в брой, а с карти – дебитни, кредитни и за гориво. Терминалите ще оперират на осем езика – български, английски, немски, руски, гръцки, румънски, сръбски и турски.

Важно уточнение е, че всички винетни стикери, които към 17 декември не са изтекли, ще продължат да важат. От АПИ препоръчват те да бъдат превърнати в електронни, което може да стане през сайта и приложението. Водачите, които не направят това, няма да бъдат глобявани, но след 1 януари, когато контролът за използването на винетки ще се извършва основно с камери, може да бъдат спирани за проверка, тъй като в базата данни няма да има информация, че имат винетка.До края на годината за наличието на винетка ще продължат да следят пътните полицаи. От 1 януари ще се включат и служителите на „Национално тол-управление“ в Агенция „Пътна инфраструктура“. Те разполагат със 105 автомобила, оборудвани с техника за разпознаване на регистрационния номер и проверка дали за него има данни за платена винетка. Допълнително контрол ще се извършва и чрез камери, разположени на 295 рамки по цялата пътна мрежа.

Глобата за каране без винетка остава 300 лева за леките автомобили и до 3000 лева за по-тежките превозни средства. Новост е въвеждането на т.нар. компенсаторни такси. Техният размер все още не е одобрен, но за леките автомобили се предвижда тя да е 70 лева и да може да се плати на място, ако провинилият се водач бъде спрян от някой от екипите на „Националното тол-управление“.
Плащането ще става само с дебитни или кредитни карти, а който няма възможност да се издължи на място, ще има две седмици да го направи. Ако този срок бъде изпуснат, глобата ще става 300 лева. Компенсаторната такса ще дава прави пътната мрежа да се ползва в продължение на 24 часа след налагането й. При установена липса на винетка на няколко места в един ден глобата ще е една.
Без винетка, както и каквито и да е други неиздължени санкции по закона, автомобилът няма да може да мине през технически преглед. Промените в Законодателството гласят още, че водачът на такова превозно средство няма да бъде може да напусне страната, тъй като контрол за наличието на неплатени глоби ще се прави и от служители на граничните пунктове. Въвеждането на тази новост цели и да няма възможност коли с чуждестранна регистрация да минат през страната, без да са платили за ползване на пътната мрежа.

Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap