От утре отварят граничен пункт Ивайловград – Кипринос

Понеделник, 11 април 2022 година, в 6 часа сутринта отварят ГКПП Ивайловград – Кипринос.

Коронавирусната епидемия и последвалите ограничителни мерки затвориха пункта през март 2020 година, което се отрази негативно на динамиката на живота и икономиката на пограничните населени места от двете страни на границата.

Всякакви контакти между съседните общини бяха замрели. Многократно общинските управи предприемаха действия за възстановяване на движението, писаха до евродепутати, до областните управители, до министерствата на вътрешните и външните работи и на здравеопазването на България и на Гърция. Едва сега, с отмяната на противоепидемичните мерки, бяха чути.

Жителите на граничните райони очакват с нетърпение отварянето, за да се раздвижи търговията.

За Ивайловград, който е община с голям процент безработица, се възстановят възможностите на част от жителите да пътуват до близките населени места, за да си изкарат прехраната. Мнозина работят в областта на земеделието и туризма.

Припомняме, че Граничен контролно-пропускателен пункт се намира в близост до село Славеево. Отвъд границата е село Кипринос. Пунктът свързва Ивайловград с Димотика.

Открит е на 9 септември 2010 година по случай 130-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Гърция. Към тази дата това е петият пункт на българо-гръцката граница. На церемонията по откриването му присъстват президентите на България и Гърция Георги Първанов и Каролос Папуляс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap