Петя Назърова, главен архитект: Три модерни моста ще свързват старата и новата част на Кърджали

Модерни мостове ще свързват старата и новата част на Кърджали, твърди главният архитект на Община Кърджали Петя Назърова.
Както вече 24rodopi.com писа, единият ще свързва „Възрожденци” и Крайно село.
Кърджали ще се превърне в „Градът на мостовете”. Общината не се е отказала от проекта за мост, свързващ кв. „Възрожденци” с Крайно село, обяви по време на пътуващ брифинг кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му техническият проект за съоръжението е вече готов, като необходимата за изпълнението му цена е около 6 000 000 лева. За тази цел Общината ще търси подпомагане от страна на държавата. Припомняме, че Хасан Азис нарече идеята „Магистрала „Възрожденци”-Крайно село”. Според кмета това ще улесни в пъти трафика от посока Кърджали към бреговете на язовира, като съкрати също така и разстоянието.
Ще има още два моста, разкрива пред „Стандарт” арх. Назърова.
„Много специалисти и ръководители са мечтаели да видят любимия си град обновен. Първо беше „град на две морета”, визирайки язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец”, след това „малката Будапеща”, после „столицата на Източните Родопи” … И от всичко това сме постигнали по нещо. През следващите години бих искала да видя построени мостовете над река Арда. На първо място този при Крайно село, който ще свързва града с яз. Кърджали и зоната за отдих, вторият от кв.”Веселчане” при КАТ достигащ до кв.”Възрожденци” и третият мост на околовръстния път над яз. Студен кладенец. Изградени, тези съоръжения ще оформят „пръстена”, по който новата и старата част на град Кърджали ще се свързват по-лесно. В момента двата бряга на Арда се свързват с моста от 1931г. /преди построяването му реката години наред се е преодолявала с каик/ и този от 70-те години на м. в., всеки носещ характера на времето си. Очаквам мостовете на новото хилядолетие. Вярвам, това ще ни доближи до мечтата на емблематичния кмет Петко Калчев. Надявам се  изграждането на околовръстния път на Кърджали да се ускори, за да изведе от града нарасналия транспортен поток след отваряне на прохода Маказа”, твърди Назърова.
24rodopi.com
На снимката: На това място ще се изгради първият от мостовете

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *