Пламен Коюмджиев от Тихомир е първият пчелар в страната, който може да използва лого за качество „планински продукт”

Пчеларят Пламен Коюмджиев село Тихомир, Кирковска община, който получи от Областната дирекция по безопасност на храните Удостоверение на земеделски производител, който може да използва върху пчелните си продукти незадължителният термин за качество „планински продукт” вече е вписан в Регистъра на производителите на продукти с незадължителния термин за качество „планински продукт”, публикуван на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите.


Регистрираните до момента са петима. Той е първият и единствен за сега в страната производител на пчелен мед, вписан в Регистъра. Вече има правото да използва логото „планински продукт” върху пчелните продукти, които произвежда. Другите са производители на домати, краставици, череши, сливи, картофи и ябълки.

Припомняме Пламен Коюмджиев е регистриран земеделски производител, дългогодишен и опитен пчелар. Пчелинът му се намира в типично планински и екологично чист район.
Едно от изискванията е пчелите да са събирали нектар и полен само от планински район.
Контролът върху употребата на термина „планински продукт” се извършва от Българската агенция по безопасност на храните.

Логото „планински продукт” е гаранция за произход на пчелните продукти от планински район. По него потребителят може лесно да направи своя избор при покупка на пчелни продукти с естествени вкусови качества.
Терминът за качество „планински продукт” се използва за продукти от растителен и животински произход, произведени и преработени в планински райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link