Пожарникари спасиха ударен в дясното крило млад белоглав лешояд в Кърджали (снимки)

Пожарникари помогнаха за спасяването на млад белоглав лешояд в Кърджали след сигнал на спешен телефон 112 за бедстваща птица в квартал „Възрожденци” в неделя.

Първи на мястото се отзовават пожарникарите от Районната дирекция „Пожарна безопасност” в Кърджали, които се свързват с експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и получават инструкции за безопасното улавяне на лешояда и транспортирането му на сигурно място. По-късно птицата е транспортирана до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Ветеринарите установяват, че лешояда е отслабнал и има травма на дясното крило и е назначено лечение.
Това с случва няколко седмици след като рибари спасиха от удавяне в язовир “Студен кладенец” току що излетяло от гнездото  белоглаво лешоядче.
„По това време на годината младите лешояди правят първите си полети, а те невинаги са успешни”, обяснява Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
„Първият полет при птиците е като прохождането при децата, в началото са неуверени и много неопитни, случва се да паднат на земята, а след това търсят високо място от което отново да полетят”, допълва Аркумарев. Сблъсък или некоординирано кацане е най-вероятната причина за травмата в крилото на спасения лешояд. Белоглави лешояди гнездят в скалните комплекси на защитените местности „Средна Арда” и „Юмрук скала”, които се намират недалеч от Кърджали и вероятно са родното място на спасения лешояд.
След като се възстанови в Спасителния център в Стара Загора, младият лешояд ще бъде освободен сред дивата природа на Източни Родопи. Той ще бъде маркиран с цветен пръстен и сателитен предавател, които ще дадат възможност на природозащитниците да научат повече за живота и заплахите пред които са изправени тези редки птици.
БДЗП изказва сърдечни благодарности на пожарникарите Николай Тренев и Георги Кьосев, както и на доброволеца на фондация „По-диви Родопи” Димитър Шукерски, които с адекватната си намеса и бърза реакция спасиха младият белоглав лешояд.
Белоглавият лешояд е бил многоброен в България до края на 19-ти век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на Студен кладенец е намерена една  двойка. Благодарение усилените природозащитни дейности видът достигна 80 двойки през 2016 г.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *