Поредицата: Ако министър Ангелкова посети Керамоти, ще запее друга песен!

Ако родопското момиче в правителството – министърът на туризма Николина Ангелкова, посети Керамоти, ще запее друга песен.
В последните дни нейната словесна активност прати плажовете в Гърция в сянката на родното Черноморие и нямаше как българинът да не дръпне завесата на истината – Ангелкова май е от малкото родопчанки, които не са преминавали ГКПП „Маказа” или „Златоград”, за да почива на юг.
Плажовете в България са по-чисти от тези в Гърция, рече министър Ангелкова и предизвика остри реакции в социалните мрежи. Това я принуди да отстъпи назад и да признае, че „плажовете в България и в Гърция са много различни и трудно могат да бъдат съпоставяни”. „Това е все едно да сравняваме ябълки с круши”, подчерта ден след издънката Ангелкова…
За туризма на страната ни не е важен министърът на туризма, а българските граждани, които предпочитат Гърция пред родината. Което е атестация и истината за състоянието на туризма в двете страни. Ако една част от тях се върнат на Слънчев бряг, Златните пясъци, Дюни и т. н., едва тогава процентите за ръст на Ангелкова ще изглеждат меродавни.
Но нека се върнем в Керамоти…
*
Ритуалите имат своя смисъл. Българинът Иво знае как да представи най-доброто от гръцката кухня в „Таласино”, че поне наполовина да е сигурен: Утре пак ще дойдат! Двоумим се между два вида салати. Перфектният сервитьор има решение: „Да ви направя две половинки?”. Затруднени сме и в избора на скариди – пържени или на скара. Решението е пак 50 на 50. Изненадаха идва от различния вкус от скаридите, които сме яли на други места в Гърция. В „Таласино” ги готвят обелени и успяват да съчетаят вкусове и аромати, които няма как да не допаднат на ценителите на хубавата храна. В този ресторант до кея в Керамоти, непременно си поискайте и „албанска пържола”. Какво пък е това ли? Нека оставим изненадата за мястото и часа на срещата ви с Керамоти и „Таласино”.
Ние също си караме по нашия, журналистическия ритуал – питай и докато дъвчеш, дето се казва. Българите промениха Керамоти, в добрия смисъл, отбелязва Иво. Няма как градчето да не стане атрактивно за българите при комбинацията от три гранични пункта в близост – „Маказа”,  „Илинден” и „Златоград”, природните дадености, най-хубавият плаж на Балканите, туркоазено чистата морска вода, екзотичните растителни видове, слабото застрояване, огромните зелени площи между плажа и първата линия със сгради. Проблем както тук, а и на други места в Гърция, но и по българското Черноморие в началото на сезона са комарите, които „атакуват” във вечерните часове край кея. Местните уточняват, че скоро предстои поредната ратизация срещу летящата напаст.
„По-чисто е от България, по-спокойно е, цените са почти уеднаквени. Само мутрите по морето в България са повече. Тук за цялото лято можеш да засечеш трима български бандяги, явно заблудени, докато в Слънчев бряг се събират ежедневно по 3000″, казва го краен в оценките си за летните почивки български турист. И това е само един от аргументите му да е зачертал завинаги почивките на българския бряг. Ако опишем всички, които чухме, резултатът би бил разгромяващ в полза на Гърция.
По-малко боклуци и по-слабо застрояване – това са причините, поради които 51% от участниците в анкета на bTV предпочитат да ходят на почивка в Гърция, а не у нас. 8 на сто посочват, че в южната ни съседка им е по-спокойно, 7 на сто отговарят, че въпреки по-високия стандарт, там им е по-евтино. Други съответно 6% и 5% харесват повече местната природа и отношението на местните. Само 17 на сто от участвалите в анкетата твърдят, че нищо в Гърция не може да ги накара да загърбят родината. 3% от запитаните са категорични – „и двете страни не са подходящи за хубава почивка”.
(Следва)
24rodopi.com
Последната част – четете утре

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *