Поредицата: Керамоти – най-близкият рай до родния край!

Гръцките правила за правене на успешен бизнес са научили собственици на хотели, вили, таверни, бийч барове и други заведения, че първо трябва природата да се пази, после туристите да се чувстват така, че отново да се върнат тук.
И едва след това идва ред на печалбата.
В Керамоти няма как да чуете и усетите дежурното от Равда, Несебър, Влас, Слънчев бряг и прочие български курорти „Ден година храни!”.
Затова не бива да се учудвате, че водата в пристанищната част, от където се осъществява фериботната връзка с остров Тасос, е по-чиста от тази във Варна, Равда, Несебър, Лозенец и др. Припомняме, че миналата година около 20 дни туристите на Лозенец се бяха къпали в мръсна вода с ешерихия коли. Установено бе, че фекалиите са залели морето в пика на сезона, в края на юли. След установената зараза плажът бе затворен. Само преди седмица пък отново имаше данни за замърсени плажове и води, този пък в сърцето на морската ни столица Варна.

 „Невъзможно е това да се случи тук. Постоянно се извършва контрол. Ако се забележи дори леко замърсяване, веднага се правят тестове, които обхващат всички евентуални замърсители в района – заведения, хотели, бийч барове, плавателни съдове. Винаги се установява източникът и следват жестоки санкции”, категоричен е рибарят Димитрис Спирос. Обърнали сме се към него да ни помогне с информация относно обектите, които снимаме. Словоохотлив е и го затрупваме с въпроси.

„Въпросът дори не е в глобите, въпреки че никой не обича да му бъркат в джоба. Просто нашето мислене е друго. Тук близо до ферибота също плажуват туристи, защото виждат, че водата е чиста също като на безкрайните плажове от другата страна на града. Там ще видите, че между плажа и първите постройки има огромна зелена площ, т.е. първата линия. Хиляди декара дървета, които никога няма да бъдат отсечени, за да бъдат построени хотели. Тук е Гърция, която пази богатствата си”, добавя събеседникът ни.
Питаме местния рибар за колегите му от България, които идват с такъмите. „А, вашите рибари са уникални. Цяла нощ са на брега, за да хванат нещо, за което цял живот да разказват. В Керамоти риба има целогодишно”, казва Димитрис. Виждаме хора с въдици и на плажа, и на кея, дори на пристана на ферибота, където по принцип е забранено. Гърци и българи ловят лефер, лаврак, моруна, морски кефал, сафрид. Питаме за рекорди.
„Миналата година, в края на зимата, рибар от България улови 9-килограмов лаврак”, отбелязва Димитрис. Питаме го как рекламира родното си градче пред непознати най-кратко.
„Излизаш от най-чистата вода, правиш тен на най-хубавия плаж, тръгваш си за хотела, минавайки през непокътната гора, винаги има къде да паркираш колата си”, казва с усмивка новият ни приятел. Думите излизат бавно от устата му, явно импровизира в момента. Или иска да схванем всичко, защото видимо за него гръцкият ни е „средна хубост”. Изненадваме го с добавката: „… и между дърветата вдишваш дълбоко въздух и казва: Днес бях в най-близкия рай до моя роден край”. Печелим почерпка – гръцко кафе и местни сладки.
По-късно се запознаваме с Иво, българин, който работи в таверна „Таласино” (в превод от гръцки – морско). Усмихнат и отзивчив. При всяка поява на масата се придържаме към журналистическия ритуал – дори да си гладен и да ти сервират най-вкусните скариди и

октопод, пак задавай въпрос след въпрос. Скаридите в „Таласимо” ги правят по уникален начин, но за това по-късно.

Обясняваме на Иво, че през юни Керамоти е сбъдната мечта за романтична почивка, но как е през юли и август, не си ли пречат туристите?
„При 14 км плажна ивица, с широчина между 60 и 100 метра, няма как да се случи навалица”, казва Иво.
Керамоти е опасан от превъзходна пясъчна плажна ивица Амоглоса (на гръцки – пясъчен език), която продължава далеч извън землището на градчето, отвъд делтата на р. Нестос. Вътре в чертите на градчето има организирани плажове с шезлонги и чадъри. Припомняме – без входна такса, само срещу консумация. А места за свободно плажуване кооолкото ви душа иска.
14 км без прекъсване! Как да си представите това ли? Общата плажна ивица на курортите ни  “Албена”, “Златни пясъци” и “Слънчев бряг” имат общо 15 км плажове.
(Следва)
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *