Превратът – въпроси и отговори (3 част): Защо метежниците не успяха да ликвидират Ердоган в хотела в Мармарис и във въздуха?

Въпрос: Защо метежниците не успяха да ликвидират президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в нощта на 15 срещу 16 юли?
Отговори на базата на информация на спецслужбите, изтекла в турските медии и специализирани сайтове, а така също и от думите на самия Ердоган, четете долу.

Както вече 24rodopi.com писа, два са опитите за ликвидиране на Ердоган – в Мармарис са изпратени барети, а по-късно самолетът на президента е прихванат от два изтребителя F-16 на организаторите на метежа.
След като в 16 часа на 15 юли Ердоган получава информация, че в Анкара има раздвижване и се подготвя преврат, той е преместен от почивната си база в Мармарис в друг хотел в курорта. Обучените спецчасти на метежниците закъсняват за нанасяне на удара.
„В Мармарис се проведе операция срещу мен. Двама от моите охранители бяха убити. Ако се бях забавил с още 10-15 минути, щяха да ме убият или вземат в плен”, каза самият Ердоган. Той добави, че е бил в Мармарис на почивка със семейството си.
Дали от разузнаването са предупредили президента или информацията е дошла от съветника на Путин Александър Дугин, който е бил гост на Ердоган, едва ли някога ще стана ясно. Москва официално опроверга, че е предупреждавала турския президент за подготвян преврат срещу него. 
Появи се и информация, че докато Ердоган летял от летище Даламан за летище „Ататюрк” в Истанбул след разговор с началника на Първа армия Юмит Дюндар, който му гарантира, че ще го опази жив, защото е законния президент, самолетът АТА бил прихванат от метежници, но те не го обстрелвали.
Над Турция през нощта на опита за военен преврат е имало малка въздушна война, това се посочва и в публикация от David Cenciotti в известния специализиран уеб-сайт The Aviationist, отбелязва агенция „Блиц”.
Публикацията е основана на информация, събрана от турския военен журналист Ърда Мевлутоглу въз основа на авиационните ответчици (Mode-S) и публикации в медиите.
Малко след 22 часа местно време на 15 юли, диспечерът по управление на въздушното движение (УВД) на 4-а авиобаза в Акънджа (северозападно от Анкара) се свързал със своя колега Езенбога на летището в Анкара. (В Акънджа са базирани три ескадрили с изтребители Ф-16.)
Диспечерът съобщил, че два изтребителя F-16 от авиобазата всеки момент ще излетят и ще извършат полет на височина 7-8 хиляди метра. Скоро излетели пилоти с позивни Aslan 1 и Аslan 2. Аslan 1 се свързал с Езенбога и поискал разрешение да набере зададената височина. На въпроса за намеренията му, пилотът отговорил, че изпълнява „специална задача над Анкара”.
Скоро след тези преговори Езенбога започнал да получава телефонни сигнали, че бойни самолети летят над самите покриви. Той запитал диспечера в 4-а авиобаза какво става и получил отговор, че изтребителите са снети от диспечерско съпровождане техните опознавателни апаратури са изключени.
Добавили му, че излетяла нова двойка F-16 с позивна Shahin (Ястреб) и ще лети на малка височина. Тя обаче застрашавала гражданския въздушен трафик.
Скоро диспечерът Езенбога открил във въздуха самолет-цистерна KC-135R с позивна Аsena 02, излетяла от 10-а авиобаза в Инджирлик. Изтребителите F-16 започнали периодично да се дозареждат от него в полет, а това нощем е изключително сложно. Общо излетели четири цистерни.
Тогава изтребители и вертолети започнали да нанасят удари по обекти в Анкара:
 • Щаб квартирата на полицейските сили за специални операции на Гьолбашъ – загинали 47 полицаи от F-16;
 • Щабът на полицейската авиация в Гьолбашъ;
 • Сградата на Великото национално събрание на Турция;
 • Главната щаб-квартира на полицията в Турция;
 • Щаб-квартирата на MIT (Националната разузнавателна организация) в Енимахале;
 • Президентския дворец в Бестепе;
 • Щаб-квартирата на държавната компания за спътникова връзка на телевизия TurkSAT в Гьолбашъ – според правителствени съобщения атакуващия вертолет е свален.
В продължение на няколко часа F-16 на метежниците летели над Анкара на много висока скорост, често преодолявали звуковата бариера на малки височини и изстрелвали инфрачервени „капани”.
От авиобазите в Даламан, Ерзурум и Балъкесир излетели F-16 за прехват на самолети (поне шест) на метежниците.
Съобщава се за въздушни боеве над Анкара и Истанбул, обаче няма съобщения за свален самолет. Интересно е да се отбележи, че един от метежниците, пилотирал превратаджийски F-16, е пилотът, свалил руския Су-24 на 24 ноември 2015 г.
Двойка правителствени F-16 била насочена към цистерната Asena 02 със заповед да я свали. Това не станало, защото голямата машина щяла да рухне над жилищни райони.
Поне един вертолет AH-1 Cobra открил огън от 20-мм оръдие по протестираща тълпа и по сградата на Парламента.
Вертолет S-70A открил огън по парадния вход на кампус на разузнавателната централа МIT с цел да стовари командоси да заловят шефа на Организацията Факан Фидан. Има не потвърдени съобщения, че е свален.
Един или два бойни вертолета за търсене и спасяване на ВВС AS532 CSAR атакували церемония по бракосъчетание на високопоставен генерал в Истанбул, на която присъствали много генерали. Командосите на CSAR ги отвлекли.
Осем транспортни самолета на метежниците (С-160 и A400M) излетели натоварени с оръжие от Кайсери и се приземили в Малатия.
F-16 на метежниците безуспешно търсили през нощта самолета на президента Ердоган (Gulfstream IV с регистрация TC-ATA) около Истанбул, за да го свалят. Те го хванали в прицелите си, но по неизвестни причини не са го простреляли.
Въпросният борд TC-ATA ползвал позивната THY 8456, за да се замаскира като машина на авиокомпания Turkish Airlines, и рискът да свалят граждански самолет вероятно е разколебал метежниците да открият огън.
Борд ТС-АТА излетял от Даламан за истанбулското летище „Ататюрк”, което отначало било завладяно от превратаджиите, но малко преди да кацне правителствените сили успели да върнат контрола.
Рано сутринта на 16 юли изтребители (вероятно F-4E „Фантом”) от 2-ра авиобаза в Ескишехир нанесли бомбен удар по основната писта на 4-а авиобаза в Акънджа, докато в това време F-16C Block 50 кръжал западно от Анкара.
През втората половина на същия ден F-16 и 142-а ескадрила летели в района на Анкара, вероятно с готовност да прехванат всеки вертолет или лек самолет, който ще се опита да избяга в Гърция.
Всички тези подробности насочват към предположението, че превратът е подготвян сериозно и Ердоган може ми наистина е научил за него в последния момент.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap