Предимно българи берат киви в Северна Гърция, заплатите – между 600 и 1250 евро (снимки)

Десетки нашенци печелят пари с бране на киви в южната ни съседка Гърция. По 25 евро надница получават българите, които работят в градините с екзотичния плод в северната част на страната, а именно в Хрисохори, Хрисуполи, Неа Кария, Ератино, Пигес. Плантации с киви има близо до курортното селище Керамоти.
Товарачите обаче получат почти двойна надница и прибират средно по 40-50 евро.
Някои от нашенците си докарват над 600 евро на месец, товарачите пък до 1250 евро. Ако работят и без почивен ден в седмицата – повече.
„Има работа за всеки, който не го мързи. Брането на киви не е трудно, но не е и лесно, понеже плодовете трябва да се пипат много внимателно, за да не се нараняват. Тази работа е временна и продължава от месец до 40 дни, като брането започва около 10 октомври“, разказва пред 24rodopi.com Тереза Рикевска. Тя е българка, която повече от 20 години живее и работи в Гърция. От нея научаваме, че дори и за сезонна работа в Гърция обаче задължително се внасят осигуровки, така че от всяка надница на берачите им се удържат по 2,50 евро. Осигуровки разбира се, плащат и товарачите. Групата, в която работи нашенката, се състои от десетина души. Работят сериозно и сериозно се веселят, когато

са в почивка, типично по български, казва през смях Тереза. По думите й, всяка работа е по-добра от седенето и мързелуването вкъщи. Разказва още, че за брането на киви се предпочитат предимно българи, защото са отговорни хора. В районите с наличие на мъхестия плод, има групи по 40-50 души, все българи, наети ги едрите земевладелци, а тук има такива, които отглеждат по 60-80 декара. Гръцкото киви се изнася предимно за Арабския свят, България, Русия, Холандия, Германия, а тази година в списъка с държавите-клиенти влиза и Канада.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *