Професор: Змийското светилище край Сърница е дело на високоразвита цивилизация

„Наподобяващите змии фигури в скалите над село Сърница категорично са дело на човешка ръка, а не природен феномен. Змийските фигури образуват нещо като предпазен пръстен срещу непосветените. Обществото на тези хора е било дуално – имало е нещо като светска власт, но истинските управници са били жреците”. Това обяви на пресконференция в Националния курорт Минерални бани проф. Ана Радунчева, специалст по праистория и известен български археолог.
Според проф. Радунчева змийският древен комплекс има туристически потенциал сравним с този на Стоунхендж във Великобритания. При всички случаи това е архелогическа ценност от световна и европейска величина.
Проф. Ана Радунчева има многобройни публикации в България и чужбина, включително в реномирани научни издания.
Според проф. Радунчева змийското светилище край Сърница е част от цяла мрежа от над 250 подобни култови комплекса, пръснати в Родопите. Аналози на изсечените в скалите фигури археоложката вижда в артефактите в Антиохия в Мала Азия. Там също са били открити змийски фигури в различни изображения – женска фигура с глава на змия, както и огромно влечуго на трон. Подобни светилища има в Италия, в Испания, въобще по цялото Средиземноморие.
“Хората, създали този култов комплекс край Сърница, принадлежат към високоразвито общество, изчезнало някъде около 4-тото хилядолетие преди Христа”, смята проф. Радунчева.
Според нея през 2000 години небесната сфера се променя и създателите на “Змийския храмов комплекс” са последвали звездите. “Така през определен период те се преселват. Идват от Мала Азия, после, след 2 хилядолетия, отново мигрират на юг, през Гърция към Египет и отново към Мала Азия”, убедена е проф. Радунчева. Според нея става въпрос за високо развито общество от мигрираща раса, която следва очертанията на звездното небе. Били са и изключително добри мореплаватели. За това свидетелстват светилищата на почти всички острови в Средиземно море.
Според теорията на проф. Радунчева древните мигранти са се омесили с местното население. По-късно тези територии са населявани от траките, които използват някои от светилищата. В по-късна епоха по тези места са изградени християнски църкви. Местата на светилищата не са били удобни за живеене, но са били стратегически във военно отношение и по много от тях са издигнати наблюдателни пунктове и бойни крепости.
По-подробни данни и задълбочени изводи за скалното змийско светилище могат да се направят наесен, когато окапят листата на дърветата и има по-голяма видимост към скалите, както и след съответни проучвания в подножието им.
Сега змийските фигури са видими само от въздуха, а снимките на скалния комплекс бяха направени с дрон в началото на юни. Оператор на дрона е бил Иван Мануилов от Стара Загора, а организатор на пътуването е Паулина Михова. Тя благодари за съдействието на кмета на Националния курорт Минерални бани Мюмюн Искендер, на спонсорите на изследването „Креди Йес”, както и за съдействието на хотелите „България” и „Олимпия-Роксана”.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *