Първата група иракчани, влезли нелегално в района на Маказа – предадени на гръцките власти

Гранични полицаи от Регионална дирекция „Гранична полиция” – Смолян,  предадоха на гръцките власти 28 иракчани, влезли незаконно в страната в района на Маказа, съобщиха от МВР.
Както първи 24rodopi.com писа, групата бе задържана край село Лозенградци, община Кирково, на 23 юли. Арестувани тогава бяха и 3-ма каналджии.
На ГКПП – Капитан Петко войвода по реадмисионната спогодба с Република Гърция са върнати 28 иракчани, преминали нелегално гръцко-българската граница, посочват от МВР. Групата иракчани (7 мъже, 6 жени и 16 малолетни и непълнолетни) е преминала незаконно гръцко-българската граница на 23 юли, потвърждават новината на 24rodopi.com от „Гранична полиция”. Те са задържани от гранични полицаи в района на 34 пирамида. При извършения обиск в иракчаните са намерени документи, издадени от Република Гърция. Пълнолетните са задържани в ГПУ-Момчилград, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. По случая са образувани бързи производства, уведомена е районната прокуратура.
Припомняме, че на 25 юли районният съд в Момчилград наложи  присъди на пълнолетните иракчани – 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба по 200 лева.
Със заповед на началника на ГПУ-Момчилград на чужденците е наложена административна мярка „принудително отвеждане до границата”.
Създадена е организация за прилагане на спогодбата между правителствата на България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.На 3 август 2016 г. 28 от нелегално преминалите границата иракчани са върнати на гръцките власти на ГКПП – Орменион. Един техен съгражданин е попълнил декларация за доброволно завръщане и е заминал със самолет за Ирак.
24rodopi.com
На снимката: Миналата събота още 11 иракчани бяха задържани пак край Лозенградци. И дете групи иракчани са от град Синджар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *