Първа украинска гражданка потърси помощ в БЧК-Кърджали, тръгна си с дрехи и храна

Девет души предоставят места за настаняване

В офиса на Областния съвет на БЧК в Кърджали вече са посрещнали първата украинска гражданка, избягала от войната, която е потърсила помощ. Жената живее присвои познати в града и се е обърнала към Българския червен кръст като най-различима организация за подкрепа на бедстващи хора.

От 27 февруари 2022 г., когато бе обявена кампанията на БЧК в Кърджали за подпомагане на пострадалите във войната в Украйна, досега са регистрирани 9 заявки от хора, пожелали да предоставят подслон и да закупят храна на бедстващите, съобщава Областния съвет във фейсбук профила си.

Ако желаете безвъзмездно да подпомогнете с настаняване в България пострадали от конфликта в Украйна, е необходимо да се регистрирате на следния линк: https://ee.humanitarianresponse.info/abvfLv2x

БЧК се ангажира да обобщава и насочва събраната информация към съответния държавен орган, с цел подпомагане на съвместните усилия по оказване на навременна помощ на пристигащите на територията на Република България.

Чрез изпращането на тази форма се съгласявате попълнената от вас информация да бъде използвана за нуждите на БЧК и част от нея да бъде споделяна с трети страни.

Към 8 март 2022 г. 39 дарители, двама от които корпоративни,  са предоставили 42 кашона с дрехи, спално бельо и завивки и хигиенни материали.

Въведен е регистър на дарителите и график на ежедневното дежурство на служители, вкл.и през почивните дни за приемане на дарения в офиса на БЧК в Кърджали.

Междувременно освен в Кърджали, приемателни пунктове са открити в БЧК-Момчилград, Крумовград и Кирково.

Жана Чакърова-Шукерска, директор на  Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали, припомня и денонощните телефони за връзка с Областния координационен център: (+359 887) 355 960, (+359 889) 883 803, (+359 361) 65 960, (+359 361) 60 173, Е-mail: help@kardzhali.org

БЧК е открила телефонни линии за различни видове информация:

0800 20 101 за здравна и медицинска информация и помощ. Работи от 8 до 20 часа всеки ден.

0800 11 466 гореща линия за консултации и психо-социална подкрепа. Отворена от 9 до 18 ч. в работни дни, 3 три дни на украински език

До 11 март 2022 г. БЧК ще вгради в уебсайта си линк към жестомимичен превод на украински и международен жестомичен език, който ще свърже нуждаещите се с преводачи и достъп до информация на пристигащи хора с проблеми със слуха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *