Първи вероятен случай на Кримска хеморагична треска в Кърджали

За случай на Кримска хеморагична треска информира на официалната си интернет страница Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Случаят е поместен като статистика в седмичния информационен бюлетин на инспекцията.
На този етап болестта не е потвърдена официално, каза за Радио Кърджали д-р Магдалена Маринова, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали.

Това е една жена от Крумовградски регион, 38-годишна, с дърводобив се занимават, която се е разболяла остро – с фебрилитет, със световъртеж. Тъй като световъртежът е бил водещ, постъпва в неврологично отделение в Кърджали. Колегите поискаха консултация с инфекционист. При проведената консултация, въпреки че жената отрича ухапване от кърлеж, оплакванията, така да кажа, важни симптоми на заболяването са налице, коментира д-р Маринова.
Жената е транспортирана в Инфекциозна клиника в Пловдив за диагностично уточнение и лечение. Направеното там серологично изследване ще докаже дали става въпрос за Кримска хеморагична треска, която се пренася от ухапване от кърлеж и е една от характерните болести за Източнородопския край. Ако болестта се докаже, това ще бъде първият случай за годината на заболял от Кримска хеморагична треска в областта. Миналата година случаите са били три, каза още д-р Магдалена Маринова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *