Пътят Момчилград – Крумовград – Ивайловград е част от близо 290 км пътища, ремонтирани с европари през 2019 г.

В ремонтите са вложени 255 млн. лева, дейностите продължават и през 2020 г.

Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество Интеррег V-A Гърция – България, съобщават от Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лева, допълва се в съобщението.

През тази година по оперативната програма са били ремонтирани 43 км от прохода „Петрохан“ – важна транспортна връзка на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина, над 17 км от третокласния път Враца – пещера Леденика, 9 км от околовръстния път на Ловеч (част от пътя Плевен-Ловеч), над 27 км от пътя Севлиево – Драгановци – Габрово, който осигурява най-кратката връзка между столицата и Габрово и свързва населените места от Северна България с прохода Шипка и Южна България.

С финансиране от програмата 10-километровият участък от пътя Пловдив – Асеновград вече е с магистрален габарит, с което е осигурен бърз и удобен транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до магистрала „Тракия“, летище Пловдив и индустриалния район в околностите на град Пловдив.

Ремонтирани са и близо 39 км от пътя Стара Загора – Раднево. Второкласният път осигурява връзката на общините Стара Загора и Раднево с магистрала „Тракия“ и е основна пътна артерия към енергийния комплекс „Марица Изток“, посочва се в съобщението.

По програмата „Региони в растеж“ през следващата година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32,5 км от пътя Дупница – Самоков, свързващ ГКПП „Гюешево“ с магистрала „Струма“, с пътя София – Благоевград и магистрала „Тракия“, на 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и природния феномен „Мелнишки пирамиди“ с републиканския път Е-79, и други.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България тази година бяха ремонтирани 32 км от пътя Момчилград – Крумовград – Ивайловград. Второкрасният път осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за Гърция.

През 2020 г. продължава реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния пътя Средногорци – Рудозем и се предвижда да започне строителството на обходния път на Рудозем, по който ще преминава трафикът към бъдещия контролно-пропускателен пункт „Рудозем – Елидже“.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България през 2020 г. ще започне основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Ще се рехабилитират 9,3 км от пътя Гулянци – Долна Митрополия в област Плевен, както и около 15 км от пътя Костинброд – Берковица – Монтана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link