Решенията „Безопасни улици”: Повдигнати „зебри” по „Беломорски”, нова маркировка и камери в Кърджали

Агенция „Пътна инфраструктура” ще осигури необходимите средства за повдигане на пешеходните пътеки по бул. „Беломорски”, който е част международния транспортен коридор № 9 към Гърция.
Депутатът Цвета Караянчева поиска и получи уверение от председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров, че Агенцията ще финансира дейностите по обезопасяване на трасето от републиканската мрежа. До края на седмицата експерти на АПИ ще извършат оглед, ще дадат становище за необходимия брой гърбици и ще изготвят задание с финансов разчет, който ще входират в АПИ, за да стартира процедурата по изпълнението. Паралелно община Кърджали трябва да започне подновяване на маркировката по градските улици и да осигури средства за видеокамери, повдигнати пешеходни пътеки и насочено осветление. Решенията бяха взети на второто поредно заседание на Обществения съвет за пътна безопасност, свикан от областния управител  Илия Илиев. „Очаквам конкретни отговори от всички заинтересовани страни откъде трябва да се тръгне, кои са най-неотложните мерки и с какви средства разполагаме, за да овладеем трафика и да защитим живота и здравето на гражданите”, заяви областният управител.

От КАТ–Пътна полиция предложиха да се стартира с повдигане на пешеходните пътеки на 4 места по бул. „Беломорски”: пред ГПЧЕ „Христо Ботев”; на кръстовището пред Филиал „Любен Каравелов; на ул.„Стадионска” /срещу стадиона/ и пред хипермаркет „Лидл”. Същевременно да се маркират останалите пешеходни пътеки в два цвята – бяло и червено и да се опресни маркировката, отделяща двете платна за движение, по цялото протежение на града – от входа на града до изхода за Маказа. За кръстовището на ул. „Първи май” с ул. „Синчец” и ул. „Мургаш” по-удачният вариант е поставянето на препятствия тип кабари за контрол на скоростта при спускане на автомобилите от Момчилград към града, смятат специалистите.
От името на общината заместник-кметът Иван Велев заяви, че е съставена работна група, която от вторник тръгва на обход по най-невралгичните точки в града. Целта е да се набележат конкретни мерки с финансова обосновка, които да повишат сигурността на пътя, без да затормозяват трафика. Областният управител припомни, че общината има заложени 430 000 лева за маркировка и поддържане на пътната настилка. Обществената поръчка обаче още не е проведена, стана ясно на заседанието.
Народният представител Цвета Караянчева определи като неприемлив срока, който  общинската комисия си е дала за справяне със ситуацията – до началото на новата учебна година. Тя препоръча до края на месеца общината да събере оферти и да осигури пари за видеокамери и обезопасяване на проблемните зони от общинската пътна мрежа. Такива са кръстовището на бул.”Христо Ботев” и новия мост, където КАТ настоява да се изгради кръгово, и кръстовищата на ул. „Булаир” със „Сан Стефано” и на бул. „България” пред търговски комплекс „Орфей”. На първо време там да се поднови маркировката, докато се намерят пари за повдигане на пешеходните пътеки, настояха от КАТ. От МВР се ангажираха да поставят пътни полицаи да дежурят на рисковите кръстовища. По отношение на камерите за видеонаблюдение, от КАТ посочиха като спешна мярка да се монтират такива на възловите кръстовища: на Автогарата, на „Веселчане”, на завод „Орфей” в посока Момчилград, на бул. „Христо Ботев” към новия мост, на Пазара, на ГПЧЕ и на кръстовището на улиците „Булаир” и „Сан Стефано”. „Общината да намери средства, ние ще осигурим пункта за управлението им”, обеща главен комисар Венцислав Момчилов.
От МВР поставиха на дневен ред и други стъпки за обезопасяване, които са в правомощията на местната власт – ремонта на ул. „Заводска”, разрешаването на левия завой в участъка между Обредния дом и Военния клуб, осигуряването на допълнителни паркоместа в междублоковите пространства и закупуването на репатриращ автомобил.
Областният управител насрочи следващо заседание на Обществения съвет за понеделник, 27 юни.
24rodopi.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *