Росица Дибекова, ръководител на ансамбъла за автентичен родопски фолклор „Изворче” в Крумовград: Изворът вече стана пълноводна река

Стремим се да предаваме на бъдещите поколения автентичния източнородопски песенен фолклор, носиите и обичаите от Авренския и Черничевския край на Крумовградска община, съхранявани от векове, предадени с любов от дедите ни

 

Росица Дибекова е пенсионирана учителка, вече има големи внуци. Животът й преминава между училището и автентичните родопски песни. Ансамбълът „Изворче” стана на 25, а тя – на повече от два пъти над 25 години. Удоволствие е да работиш с таланти, казва Росица, но е много отговорно да подготвяш тези таланти за големите фолклорни сцени. Заедно с мъжете и жените от ансамбъла се счита за привилегирована да пие от извора, а жаждата все още не е преминала. Всъщност, жаждата никога няма да премине…

– Госпожо Дибекова, откъде извира ансамбъл „Изворче“ и какво представлява той?

-Когато стартирахме преди 25 години, приехме нашето мото. А то е: „Да пием вода от непресъхващия извор“. Ансамбъл „Изворче“ обединява и събира автентичния източнородопски песенен фолклор, носиите и обичаите от Авренския и Черничевския край на Крумовградска община, съхранявани от векове, предадени с любов от дедите ни, които ние се стремим да предаваме на бъдещите поколения.

– Вече 25 години изворът не пресъхва. Какво ви дава сили, за да гребете с пълни шепи от него и да утолявате жаждата на много хора?

-През годините на изграждането ни от група до ансамбъл приехме визията да бъдем символ на единството на общностите, които намират пътя на единението чрез културата! Няма празник в община Крумовград, който да не е огласян от ансамбъл “Изворче”  и индивидуалните изпълнители към него. Според специалистите, ние сме уникални с носиите, репертоара и неподправената звучност.

Който пие от извора, се наслаждава и освежава, но интересното е, че и той става извор и предава нататък насладата от красотата и единството, което събира малко и голямо на мегдана, както е било в недалечните времена, а сега по площадите – за да се радваме заедно на това, което ни е завещано от миналото. И понеже завещаното е непреходно, ние също сме длъжни да го предадем на бъдещето…

-През тези години „ Изворче“-то вече стана река и по пътя си спечели много награди не само у нас, но и в чужбина. Споделете за по-важните от тях.

-Ние сме ентусиасти, които носят в себе си чистотата на автентичния източнородопски фолклор от селата на община Крумовград. Една част от участниците в ансамбъла са педагози, ръководят детски фолклорни групи и отдавна са дали началото на нови реки, стоейки близо до извора.

Наградите са много, но ще спомена за тези от август 2016 г., когато участвахме в VI Световен шампионат по фолклор “World Folk”, който се провежда под егидата на Световната асоциация на фолклорните фестивали – WAFF и Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF и с подкрепата на UNESCO в градовете Бургас, Несебър, Обзор и Свети Влас. В шампионата участваха над 100 фолклорни колектива и индивидуални изпълнители. Ансамбъл ,,Изворче” бе един от десетте колектива, на които международното жури присъди номинацията ,,Златен Орфей”, което ни дава право да се състезаваме за Голямата награда. Журито присъди званието ,,Маестро” на мен и на музикалния ръководител Митко  Карамфилов. Националната комисия на ЮНЕСКО за България, под чийто патронаж се провежда шестото издание на ,,World Folk 2016”, даде своята награда – диплом и албум ,,Балканите – споделено наследство” на фолклорен ансамбъл ,,Изворче” в Крумовград. Ансамбълът ни  спечели златен медал, титлата „Световен шампион по фолклор” в категория „Автентичен фолклор” и номинация „Златен „Орфей“ за Голямата награда на Шампионата. Във финалното състезание за Голямата награда ансамбълът бе класиран на трето място в света с бронзов медал и бронзов „Орфей“.

 

-Това е прекрасно! А можем ли да говорим за най-ярките, отличаващите се представители на ансамбъла?

-Всички са ярки, ще спомена само тези, които предадоха щафетата и от тях тръгнаха „реките от извора“, като Николай Бургуджиев, Митко Карамфилов, Анета Бодурова, Анка Топалова, Венцислав Чобанов, Йоско и Албена Кафадарови и солистите Росица Даматова и Слави Семерджиев.

-След толкова успехи накъде ще вървите през следващите 25 години?

-Изворът не спира да тече! Чистата вода се превърна в река и вече 25 години радва хората с непреходното богатство на източнородопския фолклор. Ще продължим да ги радваме, а вярвам, че и тези, които ще дойдат след нас, няма да позволят този извор да пресъхне!

Защото хората винаги имат нужда да пият вода от извора!

 Разговора води Гьокчен КАРАГЬОЗ от клуба на младия журналист в ПГ по транспорт в Крумовград 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap