Рудодобивът на Ада тепе започва в началото на юли

През миналата година в „Дънди Прешъс Металс  Крумовград” са инвестирани 80 млн. долара

В началото на следващата година откриват обогатителната фабрика

 

В началото на следващата година официално ще бъде открито предприятието за добив и преработка на златосъдържащи руди на Ада тепе, край Крумовград, каза на среща с журналисти в Бизнес инкубатора в Кърджали генералният мениджър на „Дънди Прешъс Металс” за България д-р инж. Илия Гърков.

През миналата година в „Дънди прешъс металс Крумовград” ЕАД са инвестирани 80 млн. долара. На 1 юли започва работа рудникът на Ада тепе. А през четвъртото тримесечия въвеждането в експлоатация на обогатителната фабрика. По-голямата част от персонала вече е нает. В момента около четиридесет човека са на обучение в Челопеч и още толкова в Крумовград. Досега са назначени над 120 човека. През следващите две-три седмици ще бъдат наети още четиридесет-петдесет души. За назначаване през третото тримесечие ще останат последните двайсет – двайсет и пет човека. Назначаването става по график, за да има достатъчно време за обучение. Ще бъдат ангажирани общо около 210-220 човека в добивната част, като от тях само около десетина не са от района на Крумовград. Понастоящем за всички видове професии намираме достатъчно качествени кандидати от община Крумовград, с изключение на електроперсонала, затова този месец ще търсим кадри от Кърджали, тъй като от 22-23 ма специалисти необходими за електроподдръжката, за сега са подбрани 6-8 човека, които отговарят на изискванията, уточни д-р инж. Илия Гърков.

Изграждат се две пречиствателни станции – за битови-фекални води и за производствени води. Те трябва да бъдат готови до пускането в експлоатация на обогатителната фабрика. Ако трябва да се заустват отпадъчните води те трябва да са пречистени до качествено на питейна вода, каза Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности”. На откриването на пречиствателната станция за битови-фекални води в Челопеч на 22 март тази година са присъствали кметът и председателя на Общинския съвет в Крумовград.

Инвестициите през миналата година в „Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД са основно в строителни дейности – земно изкопни работи, транспорт, изграждане на строително-бетонови конструкции, оборудване и обучение на хората.

„Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД има рамков договор с община Крумовград на базата на меморандум за осигуряване годишно на общината по 500 хил. лева за общински проекти, свързани с инфраструктурата, образованието и здравеопазването. Извън тези пари фирмата заделя средства за финансова подкрепа на транспортното училище и за обучение на граждани от общината в различи професии.

Петдесет процента от концесионната такса се връща в общината. Фирмата разработва платформа за подкрепа на Програма за развитие на малкия и средния бизнес в община Крумовград. В момента се водят преговори с няколко банки, които ще управляват тези пари. Целта е да бъде установен устойчив бизнес, които не зависи от минната индустрия, да остане нещо за местните хора и местния бизнес след нас, заяви д-р инж. Илия Гърков.

„Дънди Прешъс Металс” е започнала работата по изграждането на смарт център за управление на минно производство. От едно место ще се управляват минните производства във фирмата. През миналата година „Дънди Прешъс Металс Челопеч” е посетена от представители на 159 минни фирми от целия свят. От тях само около двадесетина са български, останалите са от Канада, САЩ, Австралия и Южна Африка, Великобритания, Германия, Скандинавските страни, Русия и Китай. Правим нещо добро. Идват да се поучат от опита ни. Това, което посетителите виждат в Челопеч, скоро ще започнат да го виждат и в Крумовград, твърди д-р инж. Илия Гърков.

През май месец ще има ден на отворените врати в „Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *