Румен Радев ще зарязва на Трифон зарезан в село Свирачи и в Ивайловград

Президентът на Република България Румен Радев ще зарязва лозя заедно с лозарите в село Свирачи, Ивайловградско. Той е лично поканен от стария Трифон Зарезан в селото Илия Пехливанов, син на известната дългогодишна кметска наместничка Тянка Пехливанова. След това държавният глава ще вземе участие в тържествата по случай Деня на лозаря и в Ивайловград. 14 февруари е официален празник на града.

И свираченци и ивайловградчани се славят като едни от най-добрите винопроизводители в България. За тях е голяма чест, че в този празничен ден ще бъдат заедно с първия човек на държавата.

Кметската наместничка Тянка Пехливанова е известна и с това, че ръководи прочутата певческа свираченска група, изпълняваща тракийски песни от Мала Азия.

Припомняме, че свираченци са наследници на  българи,  заселили се в Мала Азия по време на османското владичество. Тръгнали са предимно от селата Горноселци, Камилски дол и Хухла и създават голяма българска колония. Те запазват повече от сто години нашенския бит и култура. Фолклорната  група от Свирачи ще покаже това пред държавния глава и всички гости на тържествата с изпълнението си на „малоазийски“ песни, които са песните на техните прадеди от ивайловградския край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link