Сватбеният бизнес усвоява гурбетчийските пари, салони никнат като гъби в региона

Кърджали е регионът, който е в челото по сключени бракове на глава от населението. Бизнесът със сватбите пък става все по-успешен в мисията „усвояваме парите на гурбетчиите”. Над 10 са специализираните сватбени салони в областта, установи проверка на 24rodopi.com. Изграждат се и още – в Главарци, в горичката под село Калинка и др.
Четири салона посрещат младоженци в най-тържествения им миг в Момчилград, същият е и техният брой в Кърджали. Крумовград и Черноочене разполагат с по един. Вече стартира изграждането на още един сватбен салон, който ще се намира в общинската горичка на изхода на Кърджали. Много от ресторантите на хотелски комплекси също биват наемани за сватбени тържества, но с далеч по-малък капацитет. Някои от салоните пък не отговарят на всички заложени стандарти.
Безспорният №1 сред сватбените салони в Източните Родопи е комплекс „Конака” в Момчилград. Капацитетът на салона достига до 500 гости, а заради интериора му салонът е бил ангажиран и от сватбари от други региони на страната.
„Наистина като брой сключени граждански бракове статистиката ни праща в челото в страната. Една част от тях обаче са сключени зад граница, но от жители на региона, чийто адрес е в община Кърджали. Те също се отчитат при смяна на документите. Най-вече говорим за наши изселници в Турция”, коментира началникът на отдел ГРАОН  в Общината Байрам Байрам.
Данните само за град Кърджали пък наистина са достойни за рекорд. 332 брака само в първите пет месеца за тази година. 998 сключени през дванадесетте месеца на миналата или уникалните по 2,7 граждански брака на ден.
Около 80 на сто от сватбите в областта се вдигат от гурбетчии, споделят сватбени агенти, организиращи цялото тържествено мероприятие. „Това са млади хора, които са прекарали години в чужбина. Сами плащат всичко по сватбата, а след това младото семейство заминава отново зад граница”, коментират от сватбена агенция. Средно цялата организация излиза около 10 000 лева.
24rodopi.com
Очаквайте още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap