Сватбеният бизнес усвоява гурбетчийските пари, салони никнат като гъби в региона

Кърджали е регионът, който е в челото по сключени бракове на глава от населението. Бизнесът със сватбите пък става все по-успешен в мисията „усвояваме парите на гурбетчиите”. Над 10 са специализираните сватбени салони в областта, установи проверка на 24rodopi.com. Изграждат се и още – в Главарци, в горичката под село Калинка и др.
Четири салона посрещат младоженци в най-тържествения им миг в Момчилград, същият е и техният брой в Кърджали. Крумовград и Черноочене разполагат с по един. Вече стартира изграждането на още един сватбен салон, който ще се намира в общинската горичка на изхода на Кърджали. Много от ресторантите на хотелски комплекси също биват наемани за сватбени тържества, но с далеч по-малък капацитет. Някои от салоните пък не отговарят на всички заложени стандарти.
Безспорният №1 сред сватбените салони в Източните Родопи е комплекс „Конака” в Момчилград. Капацитетът на салона достига до 500 гости, а заради интериора му салонът е бил ангажиран и от сватбари от други региони на страната.
„Наистина като брой сключени граждански бракове статистиката ни праща в челото в страната. Една част от тях обаче са сключени зад граница, но от жители на региона, чийто адрес е в община Кърджали. Те също се отчитат при смяна на документите. Най-вече говорим за наши изселници в Турция”, коментира началникът на отдел ГРАОН  в Общината Байрам Байрам.
Данните само за град Кърджали пък наистина са достойни за рекорд. 332 брака само в първите пет месеца за тази година. 998 сключени през дванадесетте месеца на миналата или уникалните по 2,7 граждански брака на ден.
Около 80 на сто от сватбите в областта се вдигат от гурбетчии, споделят сватбени агенти, организиращи цялото тържествено мероприятие. „Това са млади хора, които са прекарали години в чужбина. Сами плащат всичко по сватбата, а след това младото семейство заминава отново зад граница”, коментират от сватбена агенция. Средно цялата организация излиза около 10 000 лева.
24rodopi.com
Очаквайте още по темата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *