Себихан Мехмед попита, министър Караджов обеща: 250 млн. лева за ремонт на общински пътища!

250 млн. лв. пренасочва Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за ремонт за общински пътища в критично състояние. Това заяви в отговор на въпрос на кмета на Крумовград Себихан Мехмед вицепремиерът и строителен министър Гроздан Караджов.

„Националното сдружение на общините поиска една спешна справка от общините относно това с какви проекти разполагаме за общинска пътна мрежа. Ние ги предоставихме, след което в кореспонденция с МРРБ получихме запитвания от министерство дали проектите ни отговарят на 6-7 критерия – брой население, дали съответният път осигурява социален и административен достъп до населеното място, дали е единствен път до населеното място, включен ли е в стратегията на общината, каква е техническата инфраструктура и т.н.

Това ли ще бъдат критериите, по които ще бъдат оценявани всички наши внесени проекти и ако е така би било редно малко по-рано да ги получим като допустимост, за да знаем какво трябва да правим ние, кметовете на общини“, заяви Себихан Мехмед по време на дискусията „Инвестиционните проекти. Планът за развитие и устойчивост“.

„Да това са критериите, по които ще бъдат оценявани проектите. Това са критериите, по които години наред са били оценявани проектите за общински пътища. Само че години наред е имало много малки суми за това – 20, 30, 40 млн. лева“, каза вицепремиерът Караджов. Той обясни, че по-сериозните суми са се осигурявали чрез постановление на МС, където пък изобщо не е имало никакви критерии. По онзи, другия ред е ставало – тази община е наша, другата – не, разкри Караджов.

Добрата новина за общините и водачите на МПС дойде от дискусията, организирана от „Стандарт“ и „Строител“ в партньорство с МРРБ, евродепутата от ДПС/“Обнови Европа“ Искра Михайлова, Камарата на строителите, НСОРБ.

Караджов уточни, че с придвижването на проекти за общински пътища МРРБ отговаря на апела на Националното сдружение на общините. Неговият управителен съвет представил на първата си среща с министъра острата нужда от ремонти на общински пътища в критично състояние.

„Затова взехме политическо решение – част от парите за републиканската пътна мрежа да се пренесат с уговорката, че те ще бъдат възстановени при актуализацията на бюджета, защото и там всичко е разчетено до стотинка.

В момента ще се финансират проекти, които са готови, но дълго време са били пренебрегвани. Ще финансираме най-спешните. Искаме да отпушим този бент от затлачени проекти за общински пътища“, информира министърът.

За следващата година кандидатстването ще е по-планово. Ще се кандидатства през зимата, така че до март всички проекти да са минали процедурите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap