Седемте кмета: Искаме диалог с институциите, 7 млн.лв. трябват за 140 нови кметства, в някои населението е от двама души

Rate this post
„Трябва ли населено място с 5-10 души население да избира кмет? Ако отговорът е „Да”, как да се осигури нормална работа на избирателната секция при липса на каквато и да било административна сграда? Трябва ли такава да бъде построена, за да може в нея да се помещава кметът и администрацията му и откъде ще се вземат средства?”.
Тези въпроси ще бъдат зададени в писмо от седемте кмета в област Кърджали до ЦИК, председателя на Народното събрание, министъра на регионалното развитие и вицепремиера, отговарящ за провеждането на местните избори наесен.
„Нашите притеснения са по отношение за законността на предстоящия вот на 25 октомври. Наблюдава се противоречие на някои закони с Изборния кодекс. Според него населени места с над 100 жители придобиват статут на кметства. По Закон обаче, създаване на кметство става с решение на Общинския съвет. Де факто се получава ново териториално деление без участието на местната власт. Има противоречие и с друга точка в Закона-кметство се създава там, където има възможност това да се случи, където има възможност за изпълнението на общинските функции. В много от новите кметства не съществува каквато и да е административна инфраструктура и ще трябва да се премине към вариант „кметства на колела”. Друго противоречие е създаването на избирателни секции. Според изборния кодекс СИК трябва да има в населено място с не по-малко от 20 избиратели. Много от новите кметства обаче са с население реално от под 10 души. В някои има дори двама жители като крумовградското Сладкодум, но според списъците там ще трябва да има кметство. Куриозите ще бъдат големи и затова ние сме готови на диалог с представители на ЦИК и другите отговорни институции за намиране на решение. При всички случаи, ние като кметове, ще спазим законовите изисквания, но в самия Изборен кодекс има законови противоречия”, обяви кметът на Кърджали Хасан Азис, който бе домакин на срещата между градоначалниците.
142 ще бъдат новите кметства в областта. Те ще нараснат от 241 за 383. Общинските кметове изчислиха, че ако грубо са необходими по 50 000 лева за изграждане на сграда, където ще се помещава кметството, то общата сума, с която ще бъдат натоварени местните бюджети ще е приблизително около 7 млн.лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *