Семейства от Чифлик казаха „Сбогом“ на тютюна, залагат на лавандулата! В Кирковско и Перперек печелят от отглеждане на червен пипер

Семейства в кърджалийското село Чифлик и тази година залагат на друга земеделска култура, различна от тютюна. В селището и района през последните години все повече земеделски стопани се отказват от традиционната култура тютюна като препитание.
„Втора година засаждаме лавандула с надеждата да имаме по- надеждни доходи. Отглеждаме резници за посадъчен материал”, обяснява Гюнер Юсеин, цитиран от „Стандарт”. Той уточнява, че м.г. заедно с брат си пробвали за първи път с 1 дка, а сега са увеличили площта на 9 дка.
Производителите от с. Чифлик са проучили почвените и климатични условия в Източните Родопи и са обменили опит със стопани от Карловско. Надяват се да успеят. Казват, че ниските изкупни цени на тютюна и проблемите с изкупуването на продукцията са причина за масовия срив в отглеждането на „зеленото злато” в Кърджалийско.
От няколко години неволята принуди хората от Кърджалийско да сменят отглеждането на тютюна с производство на пипер. В граничните общини Кирково и Крумовград и района на с. Перперек земеделците отглеждат червена капия, която се търси добре на пазара
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *