Сигнал за мъртва риба в река Крумовица и в крайбрежната ивица

Мястото на инцидента се намира под предприятие на „Теклас“, в посока яз. „Студен кладенец“. Едната част от мъртвите риби е била намерена на пясъка на брега и във водата, а друга

в зашеметено състояние в реката. Дали става въпрос за отравяне или недостиг на кислород, поради пресъхващите води на реката в летните жеги, или поради друга причина, засега не е ясно.

След направени запитвания от в. „Нов живот“, стана ясно, че РИОСВ-Хасково и РПУ-Крумовград са направили през нощта проверки на мястото и са констатирали наличието на мъртви риби.

В РИОСВ-Хасково и в РПУ-Крумовград е бил получен сигнал вчера за случая с намерена мъртва риба в река Крумовица и са заведени преписки, започнала е и проверка през нощта, това съобщи Мариана Колева, изпълняващ длъжността директор на РИОСВ-Хасково. От РПУ-Крумовград също потвърдиха завеждането на преписка по сигнал и извършване на проверка, за да се установи причината за инцидента.

Сигналът е бил получен в РИОСВ късно следобед и проверката се е извършвала вечерта. „Вечерта в тъмното трябваше да осветяваме мястото и да вземаме проби, и чак в 1 часа през нощта се върнаха хората в Хасково. Взети са проби от реката и е посочено изтичане на замърсена вода от градски колектор, от единия от двата. Правена е проверка и в едно предприятие, но поради късния час са останали неизяснени обстоятелства”, поясни Мариана Колева и добави, че протоколите от взетите проби още не са дошли при тях.

„Не са получени, така че повече не мога нищо конкретно да ви кажа. Анализите се извършват в момента и ще бъдат получени до няколко дена на място. Когато ги получим от Регионална лаборатория, като е дадено предписание и изискана допълнителната информация, и вероятно ще бъде направена още една проверка в близките дни – тогава ще можем да правим заключения. Но все пак, да получим протоколите и да получим информацията по предписанията. Така че не можем конкретно повече да ви кажем”.

Това място е до заустването на канализацията на града, в нея влизат всичките отпадни води от едната част от града. „Става въпрос за този колектор, който е до моста, но няма как да се посочи причината за умирането на рибата, без резултатите и установяването на конкретния причинител. Към 17.30 часа е получен сигналът, в края на работното време и докато се подготвят специалистите се изисква време – на лабораторията да подготви подходящите съдове, в които се вземат пробите – организацията изисква време, докато се тръгне и в тъмното се е налагало да се осветява и при такива условия е била проверката”.

На наш въпрос кога ще бъдат готови резултатите от взетите проби, Мариана Колева отговори, че до утре няма да имат все още резултати. „Тука имахме друг сигнал, пак подаден късно, за умряла риба, имаме и други сигнали, лабораторията е претоварена с проби и в момента са затрупани с работа. Конкретно не можем нищо повече да кажем”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap