Синът на отец Боян Саръев – Явор: Помаците в Северна Гърция са ислямизирани славяни

Помаците в районите на Ксанти и Комотини са ислямизирани славяни – това твърди в книгата си „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ в.” синът на отец Боян Саръев – Явор.

Книгата е издание на реномираното издателство Тангра ТанНакРа, съвместно с родолюбивата организация „Дружба Родина”, съобщава „Смолян бг вести“.

Роденият през 1984 година в Крумовград възпитаник на Софийската духовна семинария приема термина „българоезични мюсюлмани, имащ гражданственост в Гърция“. В книгата той посочва, че изследването му е насочено към „помаците” от Ксанти и Комотини.

Явор Саръев започва изследването си с прегледа на най-ранните сведения за българите мохамедани в Северна Гърция по време на Османската империя. Фокусът на книгата е в по-ново време, като се прави преглед на състоянието на общността през първата половина на ХХ в., след Втората световна война, до Кипърската криза, по време на военния режим и след влизането в Европейската общност. Специално внимание е отделено на либерализацията на политиката на гръцките власти, водеща до отмяна на редица рестрикции към мюсюлманското население и преди всичко към българите мохамедани. Акцент е поставен и върху образователната политика.

Явор Сариев се спира и на действията на турското консулство в Комотини за разширяване на влиянието на Р Турция сред българите мохамедани. Той разглежда дейността на знаковата фигура на Ахмед Садък.

В книгата е отделено внимание и на неправителствените организации сред българите мохамедани за осъществяване на политиката на гръцката държава. Явор Саръев е категоричен,че тя е насочена към формиране на отделен етнос – помашки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap