Слабо търсене на курбани за байрама

Наближава един от големите празници за мюсюлманите Курбан байрам. Традицията е по възможност във всяка къща да се заколи курбан за здраве на семейството. Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики.

Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани. Това могат да бъдат овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.
Една част от курбана се разпределя на нечетен брой парчета и се раздава на бедните, съседи и близки. Иска се прошка от по-възрастните членове на семейството. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари и бонбони.
С наближаване на празника до пазара на производителя в Кърджали се заформя пазар на животни, от където вярващите и тези които искат да спазят традицията могат да си закупят курбан. Цената на живо тегло е неясна, като купувача трябва да се спазарява, за да купи животното.

В Кърджали и региона има доста крупни фермери, които отглеждат овце. Един от тях е Бойко Синапов, който казва, че тази година търсенето за Курбан байрама е слабо. Най-силно търсене на агнешко, фермерът отчита по време на празниците Гергьовден и Великден. Животното предназначено за Курбан Байрам трябва да е над 6 месечна възраст, за да бъде купено за курбан, казва фермерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap